Cześć, posiadam internet z UPC 120mb/s. Mieszkam w Warszawie w bloku. Problem z powyższym routerem jest taki, że niestety po sieci bezprzewodowej pokazuje bardzo niskie prędkości, czasami jest to 0,01mb/s a czasami 25mb/s (akurat ta wartość wg. mnie jest już ok). Po kablu o dziwo pokazuje 119mb/s. Dzwoniłem nawet do UPC i powiedziałem na czym polega problem. Gość przez telefon jakoś przetestował połączenie i powiedział, że z ich strony jest wszystko ok, ale ja powiedziałem, że po wifi nieraz to są bardzo małe prędkości i wtedy mi powiedział, że może wysłać technika aby to sprawdził, ale jeśli się okaże, że to wynika z mojej winy ja zapłacę za dojazd technika. Dlatego pomyślałem, że może się powstrzymam i zaczerpnę tutaj rad. Próbowałem bawić się zmianą kanału, ale to przynosiło krótkotrwały efekt - następnego dnia nie wyciągało nawet 1mb/s. Próbowałem zmienić miejsce routera ale to nic nie dało. Odnośnie zmiany z 2,4GHz na 5GHz - ta możliwość odpada, ponieważ tylko jeden laptop na mieszkaniu ma kartę 5GHz a 2 pozostałe jedynie mogą działać na 2,4. Myślałem, że spróbuję dokupić może większą antenkę czy coś, ale okazuje się, że on żadnej anteny nie ma (pewnie w środku jest, a nie chce rozbierać routera). Próbowałem też przywracać ustawienia fabryczne - ale z marnym skutkiem. Mam pytanie możecie coś doradzić? Bo niestety ja żadnych możliwości już nie widzę
Dużo sieci nadaje wokół? Wszystkie kanały są zajęte? Jeśli tak, to przejście na 5GHz jest koniecznością i żadnych cudów tutaj się nie zdziała.
Mój laptop widzi 17 sieci bezprzewodowych. Kurczę, myślałem, że może obsługuje on dual banda, ale niestety może działać tylko w jednej częstotliwości
I tak, wszystkie kanały są zajęte
Dokupić dodatkowy AP? Kabel odpada?
Właśnie trochę słabo ciągnąć 3 kable do 3 lapków + jeden do ps4. Właśnie myślałem, aby dokupić AP
Miałem ten router z UPC. Tragedia z wifi w tym samym pomieszczeniu a co dopiero przez tekturową ścianę. Wrzuciłem za nim swój router z wbudowanym AP i po sprawie.
Myślałem aby dokupić swój własny router i podłączyć go lanem z Technicolorem - będzie takie coś działało?
Kupiłem router pentagram Pentagram P6360 za 40zł na alledrogo i problem rozwiązany. Po WiFi prędkość waha się między 60mb/s a 90mb/s. Sam nie mogę w to uwierzyć, że aż taki przeskok jest i to za 40zł , ale jestem mile zaskoczony.
Z deszczu pod rynnę krótko mówiąc.
Daj znać gdy pojawią się pierwsze problemy
Czemu?
Czemu mają być problemy?
Nie mam najlepszych doświadczeń z tą firmą, typowa chińszczyzna, ale no nic. Oby ten router działał mu jak najdłużej
W sumie, nie chciałem się pchać w koszty jeśli wiedziałbym, że to nie przyniesie pozytywnego efektu. Teraz przynajmniej wiem, że zmiana routera zawsze da lepszy efekt od technicolora