Witam…
Co lepsze technikum czy liceum?
Witam…
Co lepsze technikum czy liceum?
Eh… w szkole nie mówili?? U mnie trąbią non stop…
Zależy czym się interesujesz i czy po szkole chcesz już normalnie pracować.
Jeżeli nie masz jeszcze wybranego zawodu w jakim chcesz pracować to idź do liceum i po nim na studia danego zawodu.
Jeżeli wybrałeś już zawód i jesteś do niego pewny i chcesz się uczyć w jego kierunku to idź do technikum.
Po za tym jak robi większość uczniów że idzie na dany zawód, dlatego, bo koledzy idą, albo że dobrze płatne to odradzam, bo po połowie roku będziesz mieć dosyć i przeniesiesz się do innej szkoły.
To tak najogólniej.
Po technikum masz zawód i zdaną mature, więc możesz skończyć szkołe i pracować lub iść na studia.
A po liceum zostają ci tylko studia, tyle że krócej bo 3 a nie 4 lata tak jak w technikum ;p
Po liceum można iść na studium. I nie pozostają tylko studia.
Po liceum można też znaleźć pracę i iść na studia albo na studium jak nie będziesz miał matury. Ale z tego co wiem to te studium nic nie daje i jest do niczego. Nadal będziesz miał średnie tyle, że tytuł technika.
Niekoniecznie
Poza tym te całe gadanie, że o studiach znajdziesz pracę w zawodzie to tylko zwykłe gadanie. Możliwe, że w większych miastach tak jest, ale w mniejszych liczą sie znajomości. Żebyś wiedział jakie matoły siędzą rodzinami w urzędach…
ja jestem po technikum i mam maturę i zawód i nie narzekam. Teraz mogę iść na studia i zawsze mam asa w rękawie dyplom potwierdzający kwalifikacje w danym zawodzie Polecam Technikum.
To w takim razie, w innym twoim temacie czytałem, że chcesz iść na studia. Piszesz, że masz maturę, to kiedy ją zdawałeś? W tamtym roku? Bo w tym wyników na dzień dzisiejszy jeszcze nie ma, więc nie możesz mówić, że masz maturę. Chyba, że rok temu zdawałeś.
Owszem wybieram się na studia o tym również napisałem “…mogę iść na studia…” maturę zdawałem w tym roku ale to się wie że się zdało czy też nie.Ja jestem pewny że zdałem i to dobrze
arek998899 ,
Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.
a pod względem wykształcenia?
Po technikum czy po liceum masz większe wykształcenie?
Oba to średnie. Ale raczej technik lepszy. Ale 4 lata!
czytałem na innych forach że liceum lepiej cie przygotowuję do matury, a w technikum uczysz się konkretnego zawodu
No bo tak jest.
myślę że nie,wielu ludzi po Technikum daje lepiej rade na maturze niż Ci po liceum.W Technikum przygotowują Cię do matury a na technologii tylko do egzaminu zawodowego.Moja rada to Technikum-nie będziesz żałował i masz maturę+zawód
ProgS , piszesz że masz technika a mature zdawałeś w tym roku. A egzamin zawodowy jest w czerwcu wiec?
iszę że mam zawód a to inna sprawa ;D Oczywiście technika też zdam bo jest banalne
Jakiego? Ekonomiste?
:roll:
A to już moja sprawa ;D