Tęcza na ekranie,jak jej sie pozdbyć?

Witam,

To co w temacie,jest moim pytaniem “Tęczna na ekranie,jak jej się pozbyć…domowymi sposobami”

Od nie dawna mam “tęcze” na monitorze.

Nie mam funkcji rozmagnetyzowania na monitorze,więc nic nie mogę zrobić.

Wygląda ona tak: http://yfrog.com/62p4120031j (te po bokach i rogach ekranu)

Monitor: Hyundai 14s (wiem że stary ale oj drugi monitor: Manta1701) jest zepsuty,właściwie kabel jest rozwalony,może w poszukiwania kabla do Manty też mi pomożecie ;)\

Podrawiam

Chłopie, wyrzuć ten monitor, bo tylko wzrok sobie marnujesz. Taki widziałem z 12 lat temu.Kup sobie LCD i zobaczysz, że męczyłeś oczy kineskopem.

xD

Ok,a bądź mądry i pomóż mi znaleźć KABEL do monitora LCD: Manta1701,bo szukam i nic,wgl. chyba go nie ma

o jaki kabel chodzi?? z monitora idzie kabel zasilający i do karty graficznej. Swoją drogą zainwestuj w coś nowego, bo ten monitor to porażka http://forum.idg.pl/manta-1701-plusy-minusy-t51610.html ma więcej wad niż zalet

Dobrze że tylko tęczę masz w tym monitorze, bo patrząc na niego to wszystkich zjawisk atmosferycznych można się spodziewać, dobrze że jeszcze nie paruje :wink: ale pewnie niedługo zacznie. Przywróć domyślne ustawienia ekranu i zobacz czy się coś poprawiło, ale znając życie nie. Po prostu nadchodzi jego kres, ale jeszcze trochę pociągnie ten hyundai.

Do karty graficznej,owszem,ale ten kabel jest jakby na stałe zamontowany w monitorze.

Nie wiem jakie ma wejście ale końcówkę (która podłącza się kartę graficzną) ma D-SUB (inaczej,VGA)

Hyundai to raczej na śmieci się nadaje. Ten monitor manty ma odkręcaną wtyczkę? Jak nie ma to kup wtyk vga, odsysacz do cyny, lutownice i przylutuj nową, lub kupić używany crt np Samsung Sync Master lub Della są po 30-40 zł często z rokiem gwar.

1 Rozmagnesuj kineskop fukcja jest w menu monitora

2 może psuć się kineskop

3 odstaw głośniki od monitora

.

Nie ;/

Po za zasięgiem,postaram się zakupić ten wtyk i do jakiegoś elektryka.

Albo po prostu zaniosę do serwisu RTV (Gdańsk)

@EDIT:

Czy ta “tęcza” samoistnie może zniknąć bądź zrobić się mniejsza?

Tęcza może zniknąć. Degauss nie pomaga na tyle. Pełne rozmagnesowanie zajmie mu tydzień - dwa.

Jeśli powstało w wyniku przyłożenia magnesu to się naprawi po dłuższym czasie samo, ale jeśli nie, to po prostu monitor się uszkodził.