Tekst wychodzący poza <div> 'a


(Irekxara) #1

pisząc w lewym divie w edytorze bez uzycia entera lub wychodzi om w przegladarce poza diva w edytorze przeskakuje automatycznie do następnej lini.

czym jest na to sposob (padding ,margin)?

body {


 background: #B0B982 ;

   margin: 10px auto;


   width: 950px;


   font-size: 14px;


   font-weight: normal;


   font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;



   text-align: left;


   color: #000000;


}



#kontener { overflow: hidden; position:relative; }  





#lewy { 

  float: left;

	width: 650px;

	background: #B0B111 ;






}


#prawy { 

  float: right;

	width: 100px;

background: #B0B333 ;



}

dlaczego ten tekst wychodzi poza diva eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

testowy

testowy

ttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

[/code]

http://www.poznajhiszpanie.pl/tekst/


(mario@) #2

Na początku pomyślałem, że rozwiązaniem pewnie będzie white-space ale jak zobaczyłem treść tego diva :slight_smile: Widziałeś kiedyś w polskim (a i pewnie w jakimkolwiek języku) jeden taki długi wyraz :stuck_out_tongue: Jak będziesz pisał "normalnie" (czyli ze spacjami) to wszystko samo się ułoży.

///////////////////

A jak już chcesz używać takich długich słów (albo element w którym piszesz jest mały) to do css dodajesz wtedy word-wrap: break-word.


(Irekxara) #3

no nie widziałem :lol: i tyle razy sie zastanawiałem . ale byk....


(Sitemaster) #4

mario@ oczywiście ma rację, takie ciągi w "normalnych warunkach" nie wystepują, jak są spacje, tekst ładnie się połamie.

Jeżeli chodzi o css, to niestety łamanie ciągów nie działa jak należy - znaczy jest zależne od przeglądarki.

Dlatego jeśli już byś miał takie "dziwolągi" na swojej stronie, to pozostaje ciąć string na odp. długości kawałki w php.


(athei) #5
  1. overflow

  2. http://users.tkk.fi/tkarvine/pre-wrap-c ... ra-ie.html

  3. http://elmicoxcodes.blogspot.com/2007/0 ... dated.html

  4. php wordwrap


(Irekxara) #6

ciekawie się robi ! wreszcie jak ??