Telefon - android czy windows? Kilka(naście) do wyboru, abo

witam,

mam prośbę. telefon dostanę w abo na 24msc, abo 65zł, wszystko nielimitowane, więc tylko różnica tkwi w długości abo ale na 36 to trochę za długo i już po 2 latach telefon będzie stary, po 3 tym bardziej.

na 3 lata mam do wyboru xperie sp, lumie 920, galaxy s3.

na 2 lata, co mi bardziej odpowiada mam do wyboru:

Witaj, popraw proszę tytuł tematu tak aby wstępnie informował o problemie, użyj przycisku EDYTUJ , który znajdziesz w prawym dolnym rogu Swojego posta-> następnie skorzystaj z opcji Użyj pełnego edytora. Dziękuję za uwagę.

Tip: Unikaj słów: “problem”, “help”, “pomocy” i.t.p. Tego typu słowa nie spowodują szybszej reakcji a mogą odnieść odwrotny skutek od oczekiwanego, tytuł tematu ma być skróconym opisem Twojego posta- powodzenia.

To polecam Galaxy S3, Lumia 920, sony xperia j. Wszystko zależy od systemu operacyjnego jaki ci się podoba - WP lub Andek. 

czyli rozumiem ze z tych:

samsung galaxy s3 mini

samsung galaxy trend 

samsung galaxy young

samsung galaxy core plus

lg P760 swift l9

alcatel one touch idol mini

alcatel one touch idol

windows phone 8s by htc

htc deisre 300

huawei ascend g510

sony xperia m

sony xperia e

sony xperia j

nokia lumia 625

nokia lumia 520

speria j?

a nokia lumia 625 albo L9 nie są lepszym wyborem?

Z tych wszystkich telefonów na 2 lata przyzwoite będą:

samsung galaxy s3 mini

lg P760 swift l9

alcatel one touch idol

sony xperia m

nokia lumia 625

nokia lumia 520

Powyższe modele uwzględniłem ze względu na najlepsze parametry w swojej cenie. Telefony typu XPERIA J, XPERIA E, GALAXY YOUNG, TREND czy CORE Plus (gorszy od poprzednika) nie są warte uwagi. Mają słabe parametry (XPERIA J czy E to muły pierwszej klasy) i jeżeli chcesz telefon na 2 lata to możesz być mocno zawiedziony. Teraz musisz sprecyzować czy chcesz Androida czy Windows Phone. Oba systemy mają swoje zalety lecz inną grupę docelową użytkowników. Android jest bardzo rozbudowany i konfigurowalny ze względu na swój otwarty kod źródłowy, więc wsparcie nieoficjalne jest ogromne. Nawet jeżeli sam lubisz pobawić się w programistę to będziesz zadowolony. Niestety Android jest nieco cięższy, więc płynność działania będzie trochę niższa niż w WP8. Windows Phone 8 to system dla tych co lubią mieć wszystko poukładane i dopięte na ostatni guzik. Ma być po prostu stabilny i szybki oraz łatwy w obsłudze. Niestety, jest to system zamknięty i jak lubisz bawić się w modyfikacje to średnio się do tego nadaje. Wybór należy do Ciebie, musisz określić czego oczekujesz od mobilnego systemu. 

Porwnaj sobie jesycye te dwa telefony http://comperio.co/pl/telefony/samsung-galaxy-s4-gt-i9500-vs-nokia-lumia-1020.html czyli Samsunga Galaxy S4 na Androidzie 4.2.2 Jelly Bean oraz Nokię Lumia 1020 na MS Windows Phone 8

Znajdują się one w podobnych cenach (przedział 2-3k zł). Podobna wielkosć wyświetlacza (5’). Nokia może pochwalić się az 41 Mpx aparatem! Dla mnie to jakiś kosmos. S4 13 Mpx - też dużo ale nie tak jak Nokia. Jeżeli chodzi o procek i ram to też Nokia zostawia w tyle Samsunga. Zależy kto co lubi ale ja decydowałbym się na Andoroida ponieważ, jest na niego sporo ciekawych, darmowych apek.

Miałem niedawno podobny dylemat i muszę Ci powiedzieć, że miałem nie lada zagwostkę. Zdecydowałem się jednak na S3 Mini i jestem bardzo zadowolony. Zastanawiałem się jeszcze na xperią, ale wybór ostatecznie padł na Samsunga.