Jeśli w domu ma użytkować to najlepiej tablet za 400 zł z 4G LTE.
Zawsze to duży ekran łatwo pacnąć paluchem, przynajmniej 10 cali, na pulpicie tylko wielkie ikony telefonu, wiadomości, kontaktów i galerii.
Pozamiatane.
Będzie zbyt podły, zwłaszcza z SIM.
Przestań, przecież to ma służyć tylko do dzwonienia i przeglądania zdjęć.
Nie do jakiś apek itp…
Każdy jeden się nada a najlepszy jak największy.
I to jest wystarczajaca informacja dotyczaca tego jakich „cudów” można dokonać na nieduzym ekranie gdy w gre wchodzą te ułomności.
Dlatego sadze ze najrozsądniejszym wyjściem jest to co proponuje @cyngiel_1
Niestety z tymi tanimi urządzeniami jest tak, że nie łapie dobrze dotyk, muli na prostych rzeczach. Ekrany są słabo czytelne, itd. itd.
Typowa sytuacja, to babcia, dziadek mordujący się z jakimś szrotem który dostali od córki/syna, gdzie czasami uruchomienie aplikacji biedronka czy innego syfu trwa wieki, a ekran jest ciemny jak tabaka w rogu.
Jako takie parametry to musi mieć. Ma szybko reagować, być jasne, czytelne. Nie mulić nad tym byle czym. A skoro już będzie takie coś, to dobrze aby dawało możliwość np. czytania książki. Może się przyda.
Aplikacja Biedronki to muli nawet na rakietach;)
Przemyślałam tablet, ale jednak to zły pomysł bo:
- duże i nieporęczne, a jednak czasami będzie z tym wychodzić na zewnątrz
- bardzo ważna jest jakość rozmowy, a tablet raczej nie jest optymalizowany pod tym kątem
- rozmawiać można będzie tylko w trybie głośnomówiącym albo przez słuchawki, a ta osoba nie będzie chciała używać słuchawek, bo zakładanie ich to dodatkowa niedogodność dla kogoś z trzęsącymi się dłońmi i zbyt długo by trwało, z kolei w trybie głośnomówiącym rozmówcy będzie trudno zrozumieć osobę, która po udarze mówi nieco mniej wyraźnie
Pozostaje smartfon z pancernym etui i jakąś apką, która dostosuje interfejs dla seniora, tak aby były duże kafelki i nie będzie mieć problemu w coś kliknąć trzęsącymi się dłońmi. Niestety komendy głosowe z uwagi na niewyraźną mowę też raczej się nie sprawdzą
Zastanawiam się jeszcze nad poszukaniem jakiejś grupy chorych na Parkinsona na facebooku. Może tam ktoś ma doświadczenie z obsługą smartfona trzęsącymi się dłońmi - tu mnie natchnęła pozycja z listy wklejonej przez Yakii
Trochę z innej beczki, ale… Właśnie mi się przypomniało że kiedyś w jakimś telefonie widziałem „lupę”. Jak znajdę, to dam znać, chyba że ktoś wie o co mi chodzi?
Wygodniej czytać z telefonu. Regulacja wielkości czcionki, lektor. I przede wszystkim tani dostęp do wszystkiego co się ukazuje.
Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.
Tez szukam telefonu dla siebie. Te dla osob starszych jak juz psaliscie sie nie nadaja z powodu wielu wad. Chcialbym miec duze czytelne lawisze z 123 tp Na eranie ltery wielkosci 2cm wysokosci …Podobnie okienka typu MENU a ne drobnym druczkiem na 2,2 mm wielkosci.Zalezy mi na latwo wyjmowalnej baterii,bo robie to czesto.Zeby se nic nie wylamało-
Jakbym ja projektowąl teldefon bateria byla by jak w wkretarce, wsuwasz w szyny z tyłu, cchesz wypiac- naciskasz przycisk i wysuwasz.
Teoretycznie mozna kazdy telefon rozerbrac wyprowadzic kable ,przykleic koszyczek na ogniwa 18650 i tez by było. Dla mnie wazne sa tylo duze wyswietlane litery…niestety azdy z telefonow jai ogladalem ma jakas totalna wadę uniemozliwiajaca zakup- typu PANASONIC zamiast sygnału sms ma ciagły dzwonek jakby ktos dzwonił …az nie nacisniesz przycisku…
Ktos moze znalazł coś co spelnia opcje telefonu dla seniora.?
Są do tego aplikacje, które zmieniają GUI w Androidzie.
Albo tryb prosty lub podobnie.