Telefon do 1000 zł nagrywający wideo w 4K

Cześć.
Szukam smartfona do 1000 zł dla vlogera więc priorytetem muszą być filmy i zdjęcia dobrej jakości.

Wymagania konieczne:

• nagrywanie filmów w 4K w możliwie najlepszej jakości,
  • robienie dobrych zdjęć
  • dużo pamięci RAM
  • internet 4G
  • system Android

Wymagania opcjonalne:

• bateria o długim czasie pracy
  • szybkie ładowanie

Samsung Galaxy M35 5G

Seria Galaxy A też fajna, ale chyba ponad 1000 zł chodzi. :frowning:

Bierzesz pod uwagę używki, czy tylko nowe modele?

Trzeba wziąć pod uwagę, że 4 K 30 fps daje gorsze wrażenia niż 2 K 60 fps więc…
„W nowych telefonach do 1000 zł funkcji 4K 60 fps po prostu nie ma. Nawet nowe modele Xiaomi, POCO czy realme w tej cenie zazwyczaj kończą się na 4K 30 fps”.
Więc warto wiedzieć o co nam dokładnie chodzi.
Jeśli chcesz 4K 60 fps i nie przekroczyć 1000 zł, szukaj używanego:

• iPhone 11
  • Samsung Galaxy S20 FE 5G (Snapdragon!)
  • OnePlus 8
  • Xiaomi Mi 10
    2 K natomiast nie jest stosowane do nagrywania w telefonach.
    Pozostają nowe modele 1080p 60 fps, albo używki z 4 K 60 fps.
1 polubienie

Wyjaśnisz o co chodzi z tymi gorszymi wrażeniami? Bo mnie dość mocno zaciekawiłeś :smiley:

Wystarczy, że sobie puścisz takie materiały na TV bez upłynniacza ruchu.
Nie widzisz na przykład różnicy w grze na Play Station, kiedy działa w 30 fps od takiej w 60 fps.
No to sobie sprawdź.
Różnica w odbiorze jest bardzo duża.
Więc raczej nie zobaczysz wielkiej różnicy w materiałach różniących się rozdzielczością 2K od 4 K (zwłaszcza na mniejszych ekranach)… natomiast różnicę w płynności zauważysz nawet na małych ekranach.
Chyba znasz efekt „mydlanej opery”, czyli odbiorze filmów fabularnych na TV z włączonym upłynniaczem ruchu…western na przykład na takim TV wygląda komicznie nienaturalnie z powodu sztucznego podbicia płynności, czyli fps-ów.
Natomiast wszelkiego rodzaju materiały nagrywane do netu, właśnie w 60 fps wyglądają bardziej profesjonalnie od bieda 30 fps.
Wiadomo, że materiały w 4 K 60 fps są również lepsze od 4 K 30 fps, ponieważ lepsza płynność materiałów ma decydujące znaczenie i przewagę nawet nad ich rozdzielczością, gdzie na dodatek duży wpływ dodatkowo ma jeszcze sama ich przepływność (bitrate).
Dlatego porównałem 4 k 30 fps z 2K 60 fps, ponieważ ten drugi będzie wyglądał bardziej płynnie a tym samym lepiej od tego w nawet wyższej rozdzielczości jednak z o połowę mniejszą ilością fps-ów.
Skoro ktoś chce tworzyć na telefonie materiały wstawiane do netu, to jak najbardziej powinien kierować się właśnie głównie fps-ami.

@kost23
Może coś innego jeszcze?
Słyszałeś o czymś takim jak CMF?

CMF Phone 2 Pro? Ponoć ok. 1000 zł i aparat niezły.

CMF to marka należące do Nothing.

Biorę pod uwagę tylko nowe telefony.

Widzę że wiesz o co chodzi i może polecisz mi jakiś sensowny telefon. Potrzebuję coś czym nagrywany będzie materiał na YouTube i nie będzie wstyd go zamieszczać ze względu na nieakceptowalną jakość nagrania. By wideo chociaż trochę przypominało jakością filmy profesjonalnych blogerów.
Może zrezygnować z jakości 4K na rzecz super jakości wideo i Full HD?
Czy są jakieś strony internetowe gdzie wyszukam sobie model telefonu i mogę obejrzeć przykładowe nagrania wideo z jego kamery?

Na YT domeną jest 30 fps, bo standard Amerykański, w Europie to 25 fps, które i tak ma się nijak do klatkarzu oferowanym przez obecne telefony. Ta „płynność” jest niestety nad wyraz wykorzystywana w materiałach filmowych, gdyż różnica w uzyciu światła w 30 a 60 fps jest dość znaczna.
Zauważ, że dużo materiałów w tych 60 fps w mediach jest nagrywana kamerami / aparatami filmowymi, niż telefonami, które ze względu na małą matrycę, znacząco gubią jakość.

Wybacz, ale bardzo, bardzo, bardzo się mylisz.

Akurat w tym przypadku to duże znaczenie ma bitrate nagrania niż ilość klatek na sekundę.

A moim zdaniem powinien kierować się przede wszystkim głową, pomysłem i zewnętrznym oprogramowaniem, wykorzystującym cały potencjał matrycy. Skoro chce zacząć, to musi brać pod uwagę nie od razu 60 fps, ale jakość obrazka.

Dorzuć do kwoty ok ~200 zł (nowe / Allegro) i kup sobie Google Pixel 7. Ten kombajn poradzi sobie ze wszystkim czego potrzebujesz i czego będziesz potrzebował.

1 polubienie

Mamy więc dwie teorie: nagrywanie w 4K 30 fps na YT będzie ok. i druga, że nagrywanie w 4K 30 fps na YT nie będzie ok, musi być 60 fps.

Google Pixel 7 to niewątpliwie dobry wybór ale poza budżetem. W cenie 1200 znalazłem jakieś po zwrocie i mam obawy co do tego.

Ciekawe, że oglądając recenzję różnych Youtuberów ten sam model telefonu u jednego nagrywa lepszej jakości filmy a u drugiego gorsze. Może to kwestia parametrów filmu w postprodukcji?

Mam też wrażenie oglądając recenzję na kanale nieantyfan, że wideo z Pixel 7 jest gorszej jakości niż z CMF Phone 2 Pro.

Na chwilę obecną myślę nad CMF Phone 2 Pro i Samsung Galaxy M35 5G. Nie wiem jak z jakością CMF, z drugiej strony w Samsungu przepłaca się za markę.

Tak, ale też oświetlenia, miejsca itp. Podaj źródła to Ci napiszę / jestem posiadaczem Pixela 7, w pracy korzystamy z Pixela 7 Pro.

https://www.youtube.com/watch?v=gTAzlHOosr8     czas: 5:52
https://www.youtube.com/watch?v=cJjXIfg5tZY       czas: 9:18

Tradycyjne standardy wideo – 30 fps w USA i 25 fps w Europie – były kiedyś normą także na YouTube.
Dziś jednak, w dobie smartfonów nagrywających w 60 fps i więcej, te liczby mają głównie wartość historyczną.
Więc nie, nie mylę się.
Ci którzy obecnie tworzą swój content w 30 fps, nie przykładają po prostu uwagi do jakości a dbają jedynie o zawartość swoich materiałów.
Tak niestety myślą jak ty @lordjahu , co na szczęście jest już w odwrocie i dobrze, bo po co ograniczać się, kiedy dostępna jest na wyciągnięcie ręki lepsza jakość i widać to już na YT, gdzie jakość obrazu idzie w parze z jakością jego zawartości.
Każdy wstawiający swoje materiały oczywiście wybiera to co uważa za wygodne dla niego.
Jednak również każdy wybiera co ogląda i dokonuje takiego wyboru.
Więc sprawa jest jasna.
Do kogo kieruje się dany materiał i jaką jakość mu oferuje.

Z ciekawości - pokaż mi taki materiał, najlepiej z porównaniem

Ale to są akurat różne telefony.

PS: A propo Pixela 7

Wideo 1:
Poza dronem i ujęciami statycznymi na wprost do kamery, masz 4K 25 klatek, konwertowane do 1080p

Wideo 2:
Poza dronem, wszystko z Pixela 7, nie stabilizowane programowo:

Wideo 3:
100% materiały Pixel 7

Także różnice w filmach na YT trzeba tłumaczyć na dwa sposoby - konwersja filmów na YT i różnica w oprogramowaniu, które od wydania Pixela 7 na rynku, przeszła wiele aktualizacji.

Proszę bardzo, pierwszy z brzegu materiał kręcony z ręki telefonem…60 fps.

https://www.youtube.com/watch?v=w1Hxl3ZEdbg

A puść sobie podobnie zrobiony materiał w 30 fps.
Nie widzisz pewnie różnicy, ja widzę i to dużą.
I nie, nie jest to kamera co sugerowałeś.
Ale tak jest, jedni widzą pewne rzeczy… inni nie.
Kamera?
Oczywiście, mnóstwo ludzi robi swój content w 60 fps, ponieważ to jest jakość jaką się przyjemnie ogląda.

https://www.youtube.com/watch?v=PE0apuaWKII

Ty twierdzisz, ze 30 fps to fajna jakość… ja twierdzę, że 60 fps jest świetna.
Ale nie ma się co spierać.
Każdy ma swój punkt widzenia.
PS Pewien typ „filmów” :wink: … te dla dorosłych…no tam to dopiero czuć różnicę.

To GoPro z MediaMode.
Wystarczy podpatrzeć cień / odbicie w szybach, okularach na ~10/15 filmikach na ich kanale na YT oraz profilu na Facebooku.

Ale dość już przerzucania emocjami :slight_smile:
Kolega @kost23 chciał przede wszystkim:

Kij czy będzie dla niego ważne 30 czy 60 fps - jego wola. Ważne by bitrate filmu nie spadał niżej niż próg 15000 kb/s, bo wtedy 4K wygląda jak podbite 1080p.

Oczywiście, że jego sprawa co sobie wybierze.
Ale trzeba jednak podpowiadać, że jeśli ktoś może to powinien używać 60 fps, zamiast 30 fps.
Często ludzie nie wiedzą nawet, że zwykle przestawienie aparatu daje wymierne korzyści.
W tej kwocie i tak nie nabędzie nowego z 4K 60 fps.
Czyli będzie kręcił w 4K co najwyżej 30 fps, czyli tutaj to kwestia budżetu zdecyduje.
Osobiście wolę dobre 1080p 60 fps (wysoki bitrate) niż 4K 30 fps, ale to oczywiście każdego indywidualna sprawa.