Trzeba wziąć pod uwagę, że 4 K 30 fps daje gorsze wrażenia niż 2 K 60 fps więc…
„W nowych telefonach do 1000 zł funkcji 4K 60 fps po prostu nie ma. Nawet nowe modele Xiaomi, POCO czy realme w tej cenie zazwyczaj kończą się na 4K 30 fps”.
Więc warto wiedzieć o co nam dokładnie chodzi.
Jeśli chcesz 4K 60 fps i nie przekroczyć 1000 zł, szukaj używanego:
iPhone 11
Samsung Galaxy S20 FE 5G (Snapdragon!)
OnePlus 8
Xiaomi Mi 10
2 K natomiast nie jest stosowane do nagrywania w telefonach.
Pozostają nowe modele 1080p 60 fps, albo używki z 4 K 60 fps.
Wystarczy, że sobie puścisz takie materiały na TV bez upłynniacza ruchu.
Nie widzisz na przykład różnicy w grze na Play Station, kiedy działa w 30 fps od takiej w 60 fps.
No to sobie sprawdź.
Różnica w odbiorze jest bardzo duża.
Więc raczej nie zobaczysz wielkiej różnicy w materiałach różniących się rozdzielczością 2K od 4 K (zwłaszcza na mniejszych ekranach)… natomiast różnicę w płynności zauważysz nawet na małych ekranach.
Chyba znasz efekt „mydlanej opery”, czyli odbiorze filmów fabularnych na TV z włączonym upłynniaczem ruchu…western na przykład na takim TV wygląda komicznie nienaturalnie z powodu sztucznego podbicia płynności, czyli fps-ów.
Natomiast wszelkiego rodzaju materiały nagrywane do netu, właśnie w 60 fps wyglądają bardziej profesjonalnie od bieda 30 fps.
Wiadomo, że materiały w 4 K 60 fps są również lepsze od 4 K 30 fps, ponieważ lepsza płynność materiałów ma decydujące znaczenie i przewagę nawet nad ich rozdzielczością, gdzie na dodatek duży wpływ dodatkowo ma jeszcze sama ich przepływność (bitrate).
Dlatego porównałem 4 k 30 fps z 2K 60 fps, ponieważ ten drugi będzie wyglądał bardziej płynnie a tym samym lepiej od tego w nawet wyższej rozdzielczości jednak z o połowę mniejszą ilością fps-ów.
Skoro ktoś chce tworzyć na telefonie materiały wstawiane do netu, to jak najbardziej powinien kierować się właśnie głównie fps-ami.
Widzę że wiesz o co chodzi i może polecisz mi jakiś sensowny telefon. Potrzebuję coś czym nagrywany będzie materiał na YouTube i nie będzie wstyd go zamieszczać ze względu na nieakceptowalną jakość nagrania. By wideo chociaż trochę przypominało jakością filmy profesjonalnych blogerów.
Może zrezygnować z jakości 4K na rzecz super jakości wideo i Full HD?
Czy są jakieś strony internetowe gdzie wyszukam sobie model telefonu i mogę obejrzeć przykładowe nagrania wideo z jego kamery?
Na YT domeną jest 30 fps, bo standard Amerykański, w Europie to 25 fps, które i tak ma się nijak do klatkarzu oferowanym przez obecne telefony. Ta „płynność” jest niestety nad wyraz wykorzystywana w materiałach filmowych, gdyż różnica w uzyciu światła w 30 a 60 fps jest dość znaczna.
Zauważ, że dużo materiałów w tych 60 fps w mediach jest nagrywana kamerami / aparatami filmowymi, niż telefonami, które ze względu na małą matrycę, znacząco gubią jakość.
Wybacz, ale bardzo, bardzo, bardzo się mylisz.
Akurat w tym przypadku to duże znaczenie ma bitrate nagrania niż ilość klatek na sekundę.
A moim zdaniem powinien kierować się przede wszystkim głową, pomysłem i zewnętrznym oprogramowaniem, wykorzystującym cały potencjał matrycy. Skoro chce zacząć, to musi brać pod uwagę nie od razu 60 fps, ale jakość obrazka.
Dorzuć do kwoty ok ~200 zł (nowe / Allegro) i kup sobie Google Pixel 7. Ten kombajn poradzi sobie ze wszystkim czego potrzebujesz i czego będziesz potrzebował.
Mamy więc dwie teorie: nagrywanie w 4K 30 fps na YT będzie ok. i druga, że nagrywanie w 4K 30 fps na YT nie będzie ok, musi być 60 fps.
Google Pixel 7 to niewątpliwie dobry wybór ale poza budżetem. W cenie 1200 znalazłem jakieś po zwrocie i mam obawy co do tego.
Ciekawe, że oglądając recenzję różnych Youtuberów ten sam model telefonu u jednego nagrywa lepszej jakości filmy a u drugiego gorsze. Może to kwestia parametrów filmu w postprodukcji?
Mam też wrażenie oglądając recenzję na kanale nieantyfan, że wideo z Pixel 7 jest gorszej jakości niż z CMF Phone 2 Pro.
Na chwilę obecną myślę nad CMF Phone 2 Pro i Samsung Galaxy M35 5G. Nie wiem jak z jakością CMF, z drugiej strony w Samsungu przepłaca się za markę.