Mam LG X Power 2, który służy praktycznie jako zapasowy telefon. Jeszcze nie tak dawno, bez karty sim mogłem połączyć się z moją siecią wi-fi a dziś, telefon wyszukuje inne sieci, lecz nie mojej. Z początku myślałem, że wi-fi zgłupiało, więc zresetowałem je. W telefonie też zresetowałem ustawienia sieci do domyślnych.
Po włożeniu karty sim, telefon oczywiście wyszukuje moją sieć i łączy się z nią bez problemu.
Nawet kartę sim wyciągnąłem, po połączeniu się z siecią i połączenie było do czasu, jak nie wyłączyłem wi-fi w telefonie.
Reset telefonu do domyślnych ustawień też w niczym nie pomógł. Android 8.1.
no nie ‘’ wyszukuje ‘’ bez karty sim ,to teraz norma a teraz kartę trzeba zarejestrować
Karty sim mam zarejestrowane To akurat wiem, że to wymóg.
Może efekt wydania Android 8.1 na siłę/za szybko?
U mnie ten LG widzi połączenie bez karty sim.
Zakładam, że poprawki bezpieczeństwa się cofają przy przywracaniu ustawień fabrycznych Android 8.1 (jak nie to może w nich jest bug i trzeba z pomocą PC wgrywać starszy Android 8.1 lub nawet 7.X). Ja widzę poprawki z grudnia 2018.
No nie wiem. Prawie rok temu na 8.1 bez sim jeszcze mogłem połączyć się.
Ale że inne sieci wyszukuje i podejrzewam, że gdybym znał hasło, to by się połączył.
Ja dla mnie to minimalnie robili sprawdzenie czy telefon będzie działał z Android 8.1 (np. efekt zbugowanej tapety w układzie poziomym jak przeglądasz aplikacje otwarte w tle).
Zauważyłem ten efekt. Możesz mieć rację, wpychanie na siłę 8.1 i mam efekt jaki mam.
Jak nikt nie korzysta z Wi-Fi regularnie to może coś da konfiguracja routera od zera (a przynajmniej próba wymuszenia na nowo działania Wi-Fi z starą nazwą/hasłem i na kilku częstotliwościach “a/b/g/n”).
Jak domownicy często korzystają to przy jakimś źle ustawionym parametrze możesz ich skazać na ponowne wpisywanie hasła, bo się nie będzie zgadzać metoda z hasłem np. TKIP zamiast AES (niby Windows wykrywa zmiany w sieci bezprzewodowej i prosi o ponowne wpisanie hasła).
Niby dobrze by było zobaczyć czy masz tryb WPA2-PSK + AES w routerze.
Chciałbym uniknąć zabawy z wi-fi.
Pobieram 8.1 czysty. Spróbuję wgrać na nowo Androida.
Jakim programem instalowało się kdz? Syf na forach jest, nic konkretnego.
Niby można z pomocą np. “LG Up” + “Uppercut” (bazowane na instrukcji LG G6) lub “Lg Flash tool 2014” (bazowane na instrukcji starszej generacji LG X Power).
Spróbuję z LG Flash Tool. Może taka instalacja przywróci min. certyfikaty sieci.
A jakie to ci się zgubiły, niby Android poniżej 7.1.1 nie umiałby otwierać stron z Let’s Encrypt w 2021 (obecnie przesunęli kryzys na 2026-8).
Nie wiem jakie, ale jakieś na pewno. Ja 8.1 instaluję.
LG FlashTool jest już martwy. Zastąpiono go LG Bridge. Do wgrania kdz musisz pobrać rom stąd: https://lg-firmwares.com/ i zflashować go za pomocą LG UP.
Niby UperrCutem uruchamiasz LG UP.
Musisz podłączyć telefon w trybie download mode. ( W moim V35 najpierw go trzeba wyłączyć, przytrzymać VOL+ i podłączyć kabel USB). Może też być potrzebne znalezienie plików dll do LG UP aby widział telefon. Dll wrzucasz do /model/common/.
Do download mode wejśc mogę i tak też na nim działam.
Ale to pliki pod dany model telefonu, czy jeszcze inne, pod pogram sam?
Pod pierwszą wersję LG X Power jedynie udaje mi się wyszukać pliki: https://www.mylgphones.com/download-lgup-dll-for-lg-x-power-k210.html