Telefon Nokia - czy taki komunikat oznacza brak SimLocka?

Jak sprawdzam nr IMEI telefonu marki Nokia, to w krótkim raporcie wyskakuje mi “Network and country: Orange PL not locked”. Czy to oznacza, że telefon nie ma SimLocka? Pełnego raportu nie mogę się doczekać już chyba od tygodnia, mimo że obiecują do 48h, więc chyba się go nie doczekam.

Po co czekać tydzień?
Zainstalować kartę sim-sprawdzić.

To jest muzealny okaz na te stare, duże karty SIM. Nie mam żadnej takiej pod ręką.

jeśli to stary aparat top zapewne simlocka ma-kiedyś operatorzy instalowali we wszystkich urządzeniach dopiero od kilku lat urządzenia"czyste"

Niewątpliwie błędny argument. Kiedyś usunięcie sim-locka było bajecznie proste, przez co większość telefonów była go pozbawiona. Żaden raport on-line nie jest w stanie dostarczyć informacji na temat stanu zabezpieczeń telefonu. Blokada SIM może być usunięta mimo tego, że pierwotnie była nałożona. Jeżeli nie masz pod ręką karty SIM w standardowych rozmiarach, to możesz przejść do pierwszego z brzegu salonu GSM, gdzie na pewno uzyskasz pomoc - zamontują kartę SIM i sprawdzą, czy telefon jest zablokowany. Jeżeli będzie, to niekoniecznie dowiesz się na jaką sieć założono zabezpieczenia.

Tu nie chodzi o usunięcie lub nie-chłopak się pyta simlocka czy ma?
Tak jak piszę,kiedyś każdy operator zakładął simlocka taka była polityka by klijenci nie uciekali…

Ja rozumiem, o co chłopak pyta. A czy chłopak napisał, że jest pierwszym i jedynym od czasów zakupu telefonu właścicielem? Nie, nie napisał. Więc nie sposób, na podstawie tego co napisałeś, określić czy telefon może być zabezpieczony.

Byłem jedynym właścicielem, telefon dostałem z salonu Orange. Nie zmieniałem operatora.

Jeżeli dostałeś telefon w salonie Orange, to SIM-Lock był.
Można wiedzieć, jaki to model telefonu?

To fakt;)
Serwis GSM tam zdejmą.

Zastanawia mnie, co w takim razie oznacza to “not locked”.

Pewnie jakaś informacja serwisowa

Za tym, że telefon jest zablokowany, przemawia fakt, iż wokół operatora Orange było wiele kontrowersji, właśnie za sprawą tego, że na wszystkie swoje urządzenia nakłada blokadę SIM, a za jej usunięcie żądał opłaty.