Telefon Samsung i dodatkowy (agresywny) pasek reklamowy

Tel. Samsung. Wchodzę na Google i obojętnie czego szukam, po chwili wyskakuje pasek, jak na zdjęciu. Gry ,portale randkowe itd. Gdy próbuje się cofnąć reklama zajmuje pełną stronę. Czasami w tle słychać muzyczkę która znika dopiero po restarcie telefonu. Co począć.

• odinstalować i zainstalować przeglądarkę jeżeli używasz Chrome.
  • Samsung ma swoją przeglądarkę zainstalowaną w telefonie. Sprawdź czy na przeglądarce Samsunga występuje podobny problem.
  • W ostateczności można przywrócić telefon do ustawień fabrycznych (bez przywracania kopii zapasowej) - niestety będzie się to wiązało z instalacją wszystkich aplikacji od nowa i konfiguracją telefonu.
1 polubienie

Spróbuj skojarzyć co instalowałeś ostatnio, jak aplikacja nie ma bardzo odległej bomby zegarowej to może zidentyfikujesz śmieszka co pokonał skany Google Play lub jest plikiem APK bez możliwości zweryfikowania np. samodzielna kompilacja do apk/apk-bundle.

1 polubienie

Ponieważ pracuje w terenie mam duży pakiet Gb. Gdy jadę nad jezioro to dzieci wykorzystują moją komórkę jako router i chyba tą drogą coś mi wpadło. A może istnieje jakiś program który po podłączeniu komórki do lapa przeczyścił by androida ?

Być może jest za sprawą uprawnień via ADB.

Jak podejrzewasz atak przez internet to coś wykorzystało pewnie luki oprogramowania - jakiś sens to ma. Nieco lipa jak wgrało się na partycję Recovery, wtedy wymaga wyleczenia - by nie wracało co odświeżanie.

Jeżeli chodzi o moją opinię, to złapanie czegoś poprzez udostępnianie Internetu jest bardzo mało prawdopodobne. Telefon podłączony do Internetu może coś złapać jeżeli ma podatności ale nie z powodu udostępniania.

Gorzej jak inny telefon jest jakimś botem/zoombie i zaraził, znając luki w trybie hotspota (albo mieszam to z DDoS wymierzony w paraliż WLAN).

Udostępnianie można też odebrać, że daje telefon fizycznie dzieciom i te naklikały przez nieaktywny „kącik dziecięcy”.

1 polubienie

A tak też stawiałbym na to, że telefon złapał coś od innego w tej samej sieci. Z dziećmi, które dostały telefon i coś zainstalowały również się zgodzę, mogło tak być.

Pytania do @kiszonyogor

• jaki to dokładnie Samsung?
  • Czy dzieci po prostu nie dostały odblokowanego telefonu, tj czy mogły coś same zainstalować?

Pytanie do @iJuliusz , znasz coś w rodzaju FRST i zestawu narzędzi, którymi pomagasz usuwać niechciane rzeczy z Windows - ale na Androida? Jak rozumiem, powinno to działać przez ADB, bo program, nawet antywirus, nie ma w Androidzie wystarczających dostępów.

Sprawdź w uprawnieniach aplikacji, czy jakaś nie ma uprawnienia „Wyświetlanie nad innymi aplikacjami”/„Apps on top”:
How to Allow/Deny Display over other apps - Samsung [Android 11 - One UI 3] - YouTube

Aby wyświetlać tego typu reklamy w formie nakładki takie uprawnienie jest potrzebne danej aplikacji. Jak ją zidentyfikujesz to najlepiej ją odinstalować. Może być to gra, albo niewinnie wyglądająca aplikacja. Sprawdź po prostu, co używa tego uprawnienia.

1 polubienie

Nie spotkałem się jeszcze z programem typu FRST na Androida

Sprawdziłbym, czy np. CCleaner w wersji na Androida analizuje aplikacje uruchamiane w „autostarcie”, tam mogła się ukryć
Inna opcja to uprawnienia, o których pisze @Domker , oraz ogólnie, jakie są nowo zainstalowane aplikacje.
Można sprawdzić również w Ustawieniach połączeń, która aplikacja używała połączenia WiFi/Danych (zużycie)
Jak również aplikacje, które były „ostatnio” używane.
Należy też zakładać, że aplikacja działa w tle, tzn. nie jest usypiana.
W niektórych smartfonach znajdziesz również takie opcje.

Na pewno do czasu znalezienia tej aplikacji/nakładki, nie używałbym aplikacji bankowych, jeśli masz w telefonie. Bądź czujny.

Jeśli znajdziesz aplikację, która powoduje problemy, warto ją zgłosić.

Pozdrawiam serdecznie
Juliusz

1 polubienie

Możesz przetestować.
Jest wersja MBAM dla Androida,
że też od razu nie przyszło mi to do głowy :wink:

Możesz wyszukać w Google Play

Pozdrawiam serdecznie
Juliusz

1 polubienie