Telefon wykrywa tylko słuchawki, ale nie inne kable jack

Chciałem podłączyć smartfon do miniwieży pod aux. Mam kabelek mini jack na 2 x chinch, problem polega na tym, że telefon wyświetla ikonkę słuchawek tylko przy podłączeniu słuchawek, natomiast nie wykrywa innych kabli i przejściówek typu jack. Przy podłączeniu telefonu do wieży nie świeci się żadna dodatkowa ikonka, a dźwięk wydobywa się z głośniczka telefonu. Próbowałem z dwoma kablami i nic. Jak mogę rozwiązać ten problem? Mój telefon to prestigo muze a 5 z androidem 5.1 lizak. Może jest jakiś program na Antka?

Moim zdaniem jest to kwestia typu przewodu, a dokładnie jego wtyczki mini-jack. Jak wiadomo, są dwa rodzaje wtyczek: 3-polowa i 4-polowa. może to to powoduje kłopot?
Spróbuj jeszcze tak:
Wyłącz wieżę;
rozłącz kable z obu stron;
włącz wieżę w tryb AUX;

• podłącz kabel najpierw do wieży, a potem do telefonu. Jeśli to nie pomoże, to widocznie soft w telefonie wykrywa podłączenie dosyć nietypowego dla niego urządzenia i blokuje połączenie.
    Jeszcze jedno pytanko: po podłączeniu tych urządzeń ze sobą, słychać w głośnikach wieży takie cichutkie syczenie, bądź buczenie, bo jeśli nie, to sygnał w ogóle do niej nie dochodzi.

Tak jeszcze zapytam: Jaka to wieża?

Buczenie słychać, nawet przy podłączeniu samego kabla bez telefonu. Wieża LG FFH-171 z 2004 roku. Generalnie styk w słuchawkach i kablach jest 3 pinowy. Czytałem przy okazji selfistików o programie rozszerzającym funkcjonalność portów jack w telefonie, może coś w tej materii?

Jak buczenie słychać, to coś jest nie tak z połączeniem. Spróbuj podpiąć inny telefon lub inne urządzenie np. laptopa do tej wieży. Jak nie będzie działało, to winna jest wieża, a dokładnie gniazdo AUX.

1 polubienie

Inne mp trójki, tunery tv i dvd działają poprawnie.

Hmm Pomysły mi się kończą:frowning:
Możesz jeszcze Po podłączeniu telefonu zrestartować go i wtedy zobaczyć.
Może inni forumowicze Ci pomogą,

1 polubienie

Miałem problem kiedyś ponieważ kupiłem kabel jack to jack lecz okazało się potem że długość końcówki delikatnie różniła się długością i też nie mogłem normalnie obsługiwać sprzętu.