Witam. Jakiś czas temu zepsuło mi się gniazdo micro usb w routerze. Ponieważ naprawa była nieopłacalna, a mam w zanadrzu stary Xiaomi Redmi 4a, przełożyłem do niego kartę z Internetem LTE i ustawiłem hotspot. Jakiś czas potem spróbowałem wydrukować coś i przypomniało mi się, że drukarka była połączona przez WPS do routera. No i tutaj się pojawia problem, bo moją drukarkę Canon Pixma można podłączyć za pomocą zwykłego wifi tylko na Windowsie, przynajmniej wg informacji producenta. Chciałem się zapytać czy jest jakaś aplikacja albo opcja, która umożliwia stosowanie hotspotu na telefonie tak jakby miał WPS?
Android 7 miał WPS - kolejne nie wiem.
Huawei ma swoją implementację WPS.
Takie dwa U złączone w dziurawą klepsydrę. Oni nazywają go „H”/„Hi”.
Co do czystego Androida 10 / 11 / 12 to tam opcji może nie być i trzeba sięgać po custom rom lub apkę z dużymi uprawnieniami / exploitami.
https://source.android.com/devices/tech/connect/wifi-easy-connect
Mogę później zobaczyć czy Android 8.1 w LG wspierał tworzenie hotspotu z trybem WPS bez dodatkowych apek (bo raczej wycięcie łączenia się z listy istniejących wi-fi nas średnio interesuje jak nie tknęło hotspotów).
Redmi 4a ma Androida 6 Marshmallow i chyba powinien mieć opcję WPS tylko oglądam różne tutoriale i czy przypadkiem nie chodzi tutaj o opcję korzystania z połączenia WPS na zasadzie: karta sim od Internetu jest w routerze z przyciskiem WPS i telefon po wybraniu opcji łączy się z routerem. No bo mi chodzi o to, żeby sam telefon służył za router z WPS-em.
WPS zostało uznane za czynnik ryzyka jeżeli chodzi o bezpieczeństwo i dlatego pewnie w nowszym Androidzie nie jest obecne.
Zastąpione zostało to przez uwierzytelnienie kodem QR.
Ale ja w ogóle nie o tym. Jeśli mam w swoim starym Redmi 4a obsługę WPS, to czy wkładając do niego kartę z internetem mogę ustawić połączenie wps drukarki z kompem?
Z tego co widzę to LG ma niekonfigurowalny hotspot poza hasłem, nawet chyba nie mogę ruszyć DHCP i trzeba by przed łączeniem bawić się w ręczne o ile inny zakres nie będzie kolidować.
Pewnie istnienie WPS na liście wi-fi nie daje prawie nic dla generatora hotspota - trzeba by patrzeć czy są dobre apki „przerób telefon w konfigurowalny router bez wgrywania masy firmware”.