Witam,
noszę się z zamiarem wymiany starego LG G2 mini na nowy telefon.
Szukam czegoś nie przypominającego rozmiarem patelni… oraz będzie działać sprawnie z co najmniej 2 lata.
Zależy mi na:
długim czasie pracy na baterii,
nie wielkim ekranie, najlepiej do 5",
LTE B20,
dobry aparat,
NFC, bo chciałbym zacząć płacić telefonem
Totalnie nie zależy mi na rozdzielczości większej niż FullHD oraz na szklanej obudowie, nawet dobrej jakości plastik będzie dla mnie lepszy
Budżet? Hmm…, jakby to powiedzieć, dosyć elastyczny, chciałbym coś poniżej 1000, ale w moim przypadku to mało możliwe, więc ustalmy go na ok. 1500 + 500 dla telefonu z efektem WOW.
Osobiście bardzo mocno rozważam zakup Sony XZ1 Compact, myślałem też nad zakupem Samsunga S8 (odrzuca mnie słaby czas na baterii, ciężki soft, rozmiar i kruchość), Honora 10(też trochę duży i mała bateria, oraz ostatnie info i oszustwach Huawei w testach, na plus fotki), XZ2 Compact(ale trochę za drogi), Xiaomi Mi A2 lite (ale brak nfc).
Mam możliwość zakupu w niemieckim Amazonie w którym XZ1c kosztuje 330€.
Pytanie końcowe brzmi, czy możecie powiedzieć coś na temat XZ1c, jak działa, czy jest bezawaryjny, albo czy się psuje na potęgę i nie mam co liczyć na bezawaryjną pracę jak w moim LG. Słyszałem o jakiś problemach z WiFi i że niby aparat ma zepsuty soft, orientuje się ktoś czy od czasu premiery zostało to naprawione?
Kiedyś miałem Sony Ericssony(k550i, c702), oba zdechły tydzień po gwarancji.
XZ1c to jedyny tak mały flagowiec z Androidem. Sam mam zwykłą XZ1 (ekran 5,2", Full HD). Nie licząc tych dwóch różnic to dokładnie ten sam telefon, jeśli chodzi o pozostałe parametry. Działa bardzo sprawnie, u mnie bateria wytrzymuje 1,5 dnia. Zwróć uwagę, że w kompakcie masz identyczną baterię (2700 mAh), a mniejszą rozdzielczość (720p, czyli ponad 2x mniej pikseli do wyświetlenia), więc wyniki na baterii powinny być jeszcze trochę lepsze. Soft Sony jest świetne zoptymalizowany i wyciska dużo ze stosunkowo małych baterii, niemniej na pewno nie trzyma tyle, co ogniwa o pojemności rzędu 4000 mAh w średniakach Xiaomi.
Jeśli nie odrzuca Cię kanciasty design to XZ1c jest bardzo dobrym wyborem.
W żadnym wypadku mnie nie odrzuca no niestety era małych smartphonów odchodzi powoli do lamusa, to wszytsko co dla niektórych jest wadą(minejsza rozdzielczość, plastik zamiast szkła) to dla mnie same plusy, mój g2 mini ma ekran 4,7" 540p i 2440 mAh, więc myślę, że czasowo będzie to wyciskać podobnie
rozumiem, że nie zauważyłeś żadnych problemów z resetowaniem się telefonu, i gubieniem WiFi ?
Jak oceniasz zdjęcia z aparatu(te co są w necie zazwyczaj są przeskalowane, w końcu aparat ma 19 Mpx) i jak wyglądają nocą(wiadomo cuda to nie będą)?
Długo już masz ten telefon?
Krótko, dwa miesiące. Wszystko działa. Zdjęcia w porządku, dużo lepsze, niż z XA1, którą miałem wcześniej. Nocne - cóż, nie jest to poziom najnowszych flagowców Samsunga, nie da się ukryć, ale nie jest źle. Na bieżąco poprawki zabezpieczeń, od wczoraj z 1 września.
OK, dzięki za info.
Mówisz, że wcześniej miałeś XA1, jakieś problemy, jakaś styczność z serwisem? Pozwoli mi to nakreślić sobie jakiś obraz solidności ich telefonów
Xiaomi posiada nfc tylko w wyższych modelach, niestety w A2Lite go nie ma co jest sporym mankamentem. Pozostając przy tej samej marce warto sprawdzić G6. Świeci np. w sferisie, ma aparat dobrej jakości z kamerami szerokokątnymi, poza tym dobre wykonanie i kompaktowe rozmiary i obsługuje transmisje danych NFC.
rozważałem mocno G6, ale boli mnie fakt, że telefon na początku przyszłego roku będzie miał już 2 lata, o raz niepokoi mnie czas działania na jednym ładowaniu, w końcu tam ekran ma rozdzielczość 1440 x 2880 px
S7 jeszcze starsza niż G6, również ciężki do przewidzenia czas pracy na baterii… pixel też już stary, już G6 chyba bym wolał niż te dwa,
pytanie czy da się podnieść jakoś jakość zdjęć soniaka, np poprzez zmianę aplikacji aparatu?
Najczęściej najlepsze efekty są na fabrycznej aplikacji aparatu, bo całość jest ustawiona lub np wykorzystuje specjalne funkcje tego konkretnego aparatu.
Żeby nie zakłądać nowego tematu, mam pytanie co do płatności za pomocą NFC, bo jak wspomniałem chciałbym przejść na płatności telefonem, powiedzcie mi czy żeby móc to robić to czy mój bank musi być dogadany z moim operatorem abym mógł przypisać kartę płatniczą do karty sim (czy jak to tam się robi), czy może wystarczy zainstalowana odpowiednia aplikacja banku na telefonie ?
Witam,
przepraszam za odkop, ale chciałem dokończyć temat i napisać jak się rozwiązała sprawa.
Koniec końców zakupiłem Samsunga Galaxy S8, padła taka a nie inna decyzja ponieważ trafiła się dobra oferta w Niemczech i telefon wyszedł mnie ok 100zł więcej niż XZ1c. Telefon w dłoni lezy całkiem ok, jest większy, ale niewygodny jest pod względem długości, na szerokość jest w sam raz, do czytnika też sięgam więc jest dobrze.
Bez problemu również skonfigurowałem Google Pay w aplikacji banku i mogę bez problemów płacić wykorzystując NFC.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi