Telewizor czasem nie wyświetla obrazu - za długi kabel?

Od dłuższego czasu mam okazjonalne problemy z połączeniem mojego PC i telewizora Philips 65PUS7304. Podłączony jest dokładnie tym kabelkiem KLIK. Problem jest taki, że czasem po prostu obraz się nie pojawią po odpaleniu telewizora/PC. Muszę walczyć z włączaniem i wyłączaniem TV lub chocby przełączaniem źródła, czyli innymi słowy, aby TV spróbował zaskoczyć z połączeniem. Tyczy się to oczywiście maksymalnego możliwego połączenia, czyli 4K@60Hz. Jeżeli już zadziała, to nie mam żadnego przerywania obrazu czy innych problemów, po prostu działa.
Czy to chodzi o fakt, że jest to zbyt słaby lub po prostu wadliwy kabel na takie połączenie (4K a 10m kabla)? PS4 Pro, które defacto też wyświetla 4K na innym, krótkim kablu, zawsze działa w porządku. Próbowałem zmiany złącza w TV dla PC, ale to nic nie zmieniło. Na każdym czasem działa, czasem nie. A sam telewizor mnie ostrzega, jak nie wyświetla sygnału, że w przypadku połączeń 4K/UHD należy użyć kabla Super Speed o maksymalnej długości 5m. :wink:

Zamień kable i zobacz. Im dłuższy kabel, tym więcej strat w sygnale (tak było w przypadku sygnału analogowego). HDMI to złącze cyfrowe, zatem tu tak może nie być.

Jakbym mógł, to bym tak zrobił, jednak nie bez przyczyny ten kabel ma 10m. :wink: Nosić komputer pod telewizor też nie bardzo mi się widzi, bo tak jak mówię, przez parę dni może być nawet ok zanim „nie zaskoczy”.

Musisz zamienić, by sprawdzić czy to wina TV, czy kabla.