Problem z przegrzewaniem jeśli tak to mogę nazwać procesora, komputer pracuje normalnie, temperatury są ok z tego co robiłem odczyty w HW.
Podczas grania w FC25 jest nadal ok ale w pewnym momencie w zupełnie „randomowym” odstępie od włączenia gry i komputera nagle temperatura rośnie do ponad 100 stopni czego następstwem jest wyłączenie komputera.
Po włączeniu od razu i wejściu do UEFI widzę około 70-75 stopni (około bo te odczyty są skrajnie różne).
Wymieniałem pastę na procesorze kilkukrotnie by wyeliminować ten problem, system ma może miesiąc więc też nie zapchałem go niczym zbędnym, zasadniczo użytkowanie tego komputera to przeglądarka, teamspeak oraz FC25 czasami inna gra.
Potem komputer już pracuje ok, tak jakby - co zabrzmi abstrakcyjnie - potrzebował na jeden cykl użytkowania czyli 5-6h jednego przegrzania.
Procesor to AMD Ryzen 9 5950X z chłodzeniem AIO bequiet. Płyta Aorus B450 elite. Windows 11.
To prawdopodobnie nierówno rozłożona pasta. Miałem tak samo. Po zastosowaniu termopada Honeywell problem zniknął. Przegrzewanie procesora (wyłączając jakieś wady technologiczne układu) zawsze ma związek z chłodzeniem.
Procesor nawet katowany 100% non stop 24 na dobę, nie powinien się wyłączyć. To świadczy o jakiejś nieprawidłowości.
Możliwe przyczyny:
1)Problem z chłodzeniem. Brak poprawnego styku, nie działa poprawnie pompa, coś jest zatkane, zbyt mała wydajność. Najprościej sprawdzić, zakładając normalne chłodzenie i przetestować.
2)BIOS jest stary, wadliwy itp. Może źle ustawiać napięcia, TDP. Zaktualizować do najnowszej wersji. Sprawdzić, czy włączenie na sztywno ograniczenia mocy lub temperatury załatwia sprawę. W większości płyt jest mozliwość ustawienia w opcji overclocking maksymalnej, dopuszczalnej temperatury CPU. Ustawienie np. 85 zwykle daje efekt, że CPU nie przekracza 90.
3)Brak wentylacji w obudowie, z czasem mocno się grzeje i wydajność spada.
4)Wadliwy CPU, serie 9 xxxx charakteryzują się największym odsetkiem wad.
Na zwykłym chłodzeniu powietrzem w rodzaju AG620 temperatura przy tym CPU bez problemu powinna pozostawać w granicy poniżej 90.
Cytat
BIOS jest stary, wadliwy itp. Może źle ustawiać napięcia, TDP. Zaktualizować do najnowszej wersji. Sprawdzić, czy włączenie na sztywno ograniczenia mocy lub temperatury załatwia sprawę. W większości płyt jest mozliwość ustawienia w opcji overclocking maksymalnej, dopuszczalnej temperatury CPU. Ustawienie np. 85 zwykle daje efekt, że CPU nie przekracza 90.
Zaktualizowałem wcześniej właśnie na najnowszy i nic nie dało. Jedyne co pomaga to ustawienie taktowania na 3.4ghz na sztywno.
Cytat
3)Brak wentylacji w obudowie, z czasem mocno się grzeje i wydajność spada.
Myślę, że jeśli nei zaczniesz sprawdzać i eliminować kolejnych, możliwych przyczyn, to tylko stracisz czas.
Takie sprawy, rozwiązuje się w jeden dzień.
Np. zakładasz inne chłodzenie, np. standardowe. Jest gorzej, bardziej się grzeje, ok. AIO jest ok, szukasz przyczyny gdzie indziej. Jest lepiej, ok coś, nie tak z AIO. Itd.
Bywa, że np. płyta źle ustawia napięcie, bywa, że źle dobiera moc, albo odczytuje temp. przy tej ilości rzeczy, jaka jest w dzisiejszych CPU, błędy są nieuniknione. Ale najpierw, sprawdza się proste rzeczy, takie oczywiste.
@wasabi1084 oczywiście zgadzam się, póki co nie mam jak przetestować stockowego bo go nie mam, czekam na inne chłodzenie na test.
Do tego czasu mógłbym potestować coś w ustawieniach bios jakbym wiedział co sprawdzać, nie jestem taki zaawansowany by wiedzieć co może być źle a co dobrze bo nic tam nie zmieniałem.
Z nietypowych rzeczy mogę przyjąć fakt punktu w HWiNFO "Raportowanie odchyleń zużycia mocy (dokładność) i tam wartość jest na czerwono czasem:
PS. Przed chwilą znów była sytuacja że komputer się wyłączył i od razu gdy chciałem włączyć to się włączał na 2-3 sekundy i wyłączał przez kilka minut. Odczekałem i działa. Temperatura w sztywno ustawionym procku na 3.4 GHz w idlu 48-49 stopni przy zużyciu max 20%.