Witam! Mam procesor AMD Athlon 64 3200+ Orleans am2. Moja temperatura ostatnio wyniosła 54 stopnie w stresie :o . Czy to dobra temperatura? I mam jeszcze jedno pytanie. Czy na nowy procesor jest potrzebna pasta termoprzewodząca? Bo ja jak kupiłem to w pudełku nie było jej więc myślałem że nie trzeba?
I założyłeś nowy procesor bez posmarowania go pastą?
Jeżeli tak to masz odpowiedź na pytanie o temperaturę.
BTW 54 stopnie w stresie to jeszcze nie tragedia.
No tak ale powiedziano mi że te procki mają już oryginalnie założoną pastę więc myślałem że nie potrzeba. Czyli musze kupić paste? Jak tak to proszę o jakieś namiary
Zasadniczo im niższa temperatura ty lepiej. I natychmiast daj pastę na procesor bo może się spalić
Czy to możliwe że nie dostałem do procka pasty?
Witam!
Spalić to się nie spali, bo przecież radiator spełnia swoją rolę po części - może się mocno spocić
Żadne procesory nie maja oryginalnie założonej pasty - ewentualnie niektóre coolery mają naklejone paski termoprzewodzące.
Co do pasty… tak musisz kupić i posmarować - ale pamiętaj smaruj mało, bo pasta ma tylko pomóc, a nie przeszkadzać.
Ze swojej strony mogę Ci polecić doskonałą pastę Zalman ZM-STG1 - nakłada się ja jak lakier do paznokci
Przed nałożeniem pasty przeczytaj jakieś materiały jak to dokładnie zrobić
A pastę nakłada się bezpośrednio na rdzeń czy wokół rdzenia?
Witam!
Jeśli nie ba blachy chroniącej rdzeń to bezpośrednio na rdzeń - NIGDY wokół!
Jeśli rdzeń jest pod blachą (A64, P4, C2D itp) to nakładasz na całą blachę
Kilka linków do poczytania:
http://www.powiesci.fora.pl/about32.html
Czyli moge zrobić tak, że nakładam odrobinę pasty na środek rdzenia, przyciskam radiotorem i to się rozprowadzi?
Nie wiadomo jak się rozprowadzi, dostałeś instrukcje to zrób tak jak pisze.
Lub Arctic Silver 5 (15 zł) w wydajności są praktycznie takie same. Świetna pasta to Coollabolatory Liquid Pro, można kupić jej odpowiedniki w postaci pasków, wystarczy położyć między proc, a radiator.
Dobra czyli zrobię według instrukcji i kupię tego Arctic Silver 5. Taka tubka to na jeden raz czy na kilka?
Na raz 3.5g :o , wystarczy odrobina, pasty wystarczy na posmarowanie kiku proców.
Aha sorki że zadaję takie głupie pytania ale jestem w tym laikiem Ok dzięki za rady.Pozdrawiam
a nawet kilkunastu