witam.zawszw mialem plyte i procka w granicach 40 stopni a dzis takie sa
Jaki procek ? Bo np: celeron 2,80 wytrzyma do 70 stopni 
Kiedy ostatnio czyściłeś kompa i czy kiedyś wymieniałeś paste termo przewodzącą ? Ile Twój komp ma lat ?
komp ma 9miesiecy .nie otwieralem go bo ma gwarancje.procka mam ATHLON 2x3600+
Jeśli pójdziesz do servisu to Ci bankowo powiedzą że temp jest w normie i nic nie zagraża Twoim podzespołom (jestem tego samego zdania), więc nic nie zrobisz mając kompa na gwarancji, chodź niektórzy oferują czyszczenie kompa co xx miesięcy w ramach gwarancji.
ale ten tylni wentylator wydala powietrze z kompa a ono jest zimne!!mozliwe ze czujnik wala wkreca?w kompie mam dosc czysto! 
możliwe, po instalacji jakiegoś programu (nie pamiętam jakiego) pokazuje mi 10stopni więcej  Więc możliwe że Ty też tak masz.
 Więc możliwe że Ty też tak masz.
A spróbuj inne programy mierzące temp (np: speedfan) ile pokażą, jednakże nie zmieni to fakty iż nic z tym nie zrobisz.
A to że wentylatorek wydala zimne powietrze to wcale nie znaczy że pasta termoprzewodząca się zużywa (są różne rodzaje tych past, ja kiedyś miałem co trzymała 2 miesiące a potem… nie było jej i kupiłem znacznie lepszą)
mozliwe bo zainstalowalem BITDEFENDER czy jak on sie tam zwie i wszystko jest 0 10stopni wiecej
Jeśli temp będzie 65C to idź do servisu 
a 80 to po gasnice? he wywaliem do i spadla wszedzie o 10stopni 
Typ procesora DualCore AMD Athlon 64 X2, 2000 MHz (10 x 200) 3600+
dzieki M_a_r_i_o za pomoic .pozdro dla ciebie.jeszcze raz dzieki