Temperatury E7200 - na które patrzeć?

Zabieram się do OC mojego procka i na które temperatury patrzeć, na Procesor, czy na rdzenie??

beztytuugp4.th.jpg

A i czy jak będę podnosił FBS to będzie na 2 rdzenie i jak wyłączyć automatyczną zmianę mnożnika(na AMD nazywa się cool’n’quiet)??

Na żadne nie patrz, te temperatury kłamią. U mnie jeden rdzeń jest cieplejszy od drugiego o 15*C nie ważne z jakim chłodzeniem.

Najrozsądniej będzie podkręcić do 3,4GHz. Napięcie powinno starczyć 1,2-2,5V. I to będzie bezpieczne bo czujniki w tych procesorach są kopnięte.

A jak wyłączyć tą zmianę mnożnika?? Bo raz mam 6X a raz 9,5X.

rany spalisz mu procka !!

Procesory wyprodukowane w technologii 45nm czyli Intel E8xxx,7xxx są czułe na napięcie należy unikać napięcia wyższego niż 1.35v

Dobra zara powyłączam te funkcje, ale pierw co to za czerwone napisy?

dsc00538vr2.th.jpg

wylacz (na disabled przestaw jeśli sie da) to pierwsze drugie poustawiaj tak

system manual

DDR2 1,9V

PCI-E, FSB - normal

MCH - 1,35V

CPU 1,26V

potem ustaw CPU MHz na 358

SPD ustawiasz tak aby ramy byly 800MHz i tyle

zapisujesz powinien sie odpalić

8h orthos i dziękujemy

Odrazu walić FBS=358, nie stopniowo??

po co? stopniowo dopiero kiedy kończą sie możliwości procesora a 3,4GHz na tym napięciu robi każda sklepówka…

mam ten proc i stopniowo to bylo u mnie 3,16 a potem 3,4

a wyłączyłeś EIST i C1E?? poszukaj na googlach gdzie to w twoim biosie jest

Wyłączyłem już. Niewiem czy się tym przejmować, ale ustawiłem FBS na 276MHz i oba rdzenie mają 69*C. (ORTHERS’A włączyłem)

albo kopnięty czujnik albo za wysokie napięcie… jakie dałes?? na CPU ma byc 1,26V mam nadzieje że nie pomyliłeś z np 1,35V

Napięcie mam (wg Everesta) 1.15V. A i mam BOX’owe chłodzenie.

beztytuuui9.th.jpg

a wg CPU-Z??

jeśli rzeczywiście 1,15V to masz mocno zrąbany czujnik temperatury. wtedy oc na ślepo z temperaturami

Napięcie wg CPU-Z=1.152V, a temperatury nie mogę znaleść.

Niewiem czy to ma znaczenie, ale jak zakładałem chłodzenie na CPU to nie mogłem obczaić jak sie je mocuje i pare razy się trochę odchylał z proca(znaczy wisiał na 2 zaczepach) i może się z pastą cuś zrobiło?

hmm ciężko powiedzieć chyba nie… może nadal chłodzenie jest źle zamontowane a może czujnik temperatury jest zwalony… dobrze byłoby mierzyć temperaturę programem Speed FAN ja narazie wstrzymałbym się z oc… jeśli kupowałeś proca w sklepie to ja bym się do niego udał i zapytał co i jak

yhym, dobra w najbliższym czasie pojade do tego sklepu i się zorientuje co i jak. Jak narazie to stopuje się z OC. THX za odpowiedzi.

W dniu 20.05.2008 , o godzinie 20:04 został dopisany post przez adam749

Wszystko ustawiłem na domyślne i po 5 min pracy Orthorsa temperatura obu rdzeni wynosi 67*C. To nie jest normalne co nie??

A jak wyłączyłem go to temperatura momentalnie spadła do 59*C.

nom albo czujnik albo źle założone chłodzenie jak pojedziesz do sklepu i okaże sie że czujnik to postaraj sie proca oddać na gwarancje albo wymienic

prędzej czujnik bo w płytach głównych Gigabyte’a źle często temperatury się wczytują

próbowałeś na Evereście sprawdzać temperatury?

Na poprzedniej stronie jest link do screena z everesta.

W dniu 20.05.2008 , o godzinie 21:29 został dopisany post przez adam749

To oddać procka na gware?? Bo jutro się chyba wybieram do sklepu, a wczoraj go kupiłem.

A wcześniej miałeś też takie problemy z prockiem??