Witam, jakiś czas temu złożyłem sobie nowy sprzęt, wykorzystując części z wcześniejszego posiadanego zestawu.
Aktualnie mam:
Płyta główna: ASUS M5A97 EVO R2.0 AMD970
Witam, jakiś czas temu złożyłem sobie nowy sprzęt, wykorzystując części z wcześniejszego posiadanego zestawu.
Aktualnie mam:
Płyta główna: ASUS M5A97 EVO R2.0 AMD970
W temperaturę mobo można uwierzyć (chociaż jak wspominasz niesłusznie), w CPU już raczej nie - nawet przy otwartej budzie i z dodatkowymi wiatrakami mój FX 6350 ma blisko 50 stopni.
Zainwestuj w miernik uniwersalny z sondą temperatury (w miarę tani jest DT9208A), albo zanieś do serwisu który takowy posiada. Inaczej nie zweryfikujesz.
TMPIN2 to czujnik na płycie często się zdarza ze po prostu siadają nie ma się czym przejmować jak wszystko chodzi dobrze.
A zobacz co pokazuje Core Temp i najnowsza Aida64?
W najnowszej aidzie64 temperatury też w normie. Jak gram dochodzi do 60 - ledwo. Jak pracuję na pc - wiele kart firefox, muzyka, gimp/PS, wtw itp - temperatura procesora między 40-50. Idle - 35. Czy to jest możliwe, że jest tak “idealnie” … na spartanie 923? o.O Nawet wiatrak nie musi się wychylać… A, i sam procesor podkręca się do 4GHz jak mu trzeba. W UEFI (biosie) temperatury ok 50st na CPU, tyle, że on tam nie manewruje swoim taktowaniem i “na sztywno” siedzi na 3500MHz.
No i co z mostkiem? Jest tak wybitnie gorący, że sekundy nie wytrzymam dotykajac go - a radiatorek na nim przecież spory.
ze mostek ciepły to nic temperatury tego układu podczas pracy mogą przekraczać 100 stopni to prostu układ i nie jest to dla niego problem nie patrz na ciepło tylko na działanie komputera jeśli coś ma za wysoką temperaturę to zaczyna nieprawidłowo pracować co objawia się nieprawidłowy działaniem komputera, systemu, programów itp
To sprawdź, zdejmij go, nałóż poprawnie nową pastę,załóż poprawnie radiator - powinien mieć max 55/65 stopni.
Zrób aktualizację biosu płyty.
Może trzeba mu dołożyć mały wentylator?
bart86, skąd takie informacje? Bo z tego co kojarze to faktycznie zawsze mostki takie gorące były, ale myslałem, że w nowym mobo z konkretniejszym chłodzeniem i przewiewem powietrza będzie spokojniej.
JNJN, Skoro tak się grzeje, oznacza to, że dobrze odbiera ciepło od mostka. Czy ma 65st - nie wiem, nie mam jak zmierzyć, a aida pokazuje do 32st. na motherboard (ale to wcale nie musi być mostek). Bios najnowszy.
Cały sprzęt dopiero co kupiony. A ta myśl z tym dodatkowym wentylatorem… - może faktycznie mu trzeba? Ale przewiew w budzie jest - Zalman z3, 3 wentylatory, kable za płytą, do tego spartan 923 obok…
Żadnych złych oznak w tym momencie nie ma (nic się nie tnie, nie zwalnia, zero BSODów. Dziwie się poprostu czy to możliwe, że na CPU tak mało,a na mostku tak parząco wręcz.