Podkręciłem kartę (taką jak w temacie) z 1540MH na 1640 (częstotliwość zegara pamięci) i z 550 na 600MHz (częstotliwość zegara 3d). Moje temperatury w idle to 58 stopni a w stresie 64. Czy te temperatury są dobre i czy moge go dalej kręcić?
A jaki sa standardowe ustawienia tej karty? Najnowsze karty wytrzymuj temp naet dochodzaca do 90 stopni. Lecz jesli nie masz radiatorkow na pamieciach to nie szalej bo moga nie wytrzymac.
A to spokojnie nie jest tak duzo:) Ja mam 7600gs i rdzen 400 podkrecam do 530mhz a pamiatki z 1000mhz do 1400mhz i startowa temp wynosi ok 43 a po 63-64 stopnie wiec probuj dalej a karta to raczej nie ma szans sie spalic co najwyzej komp ci sie zawiesi tylko rob małe przeskoki w mhz
A jakie będą “objawy” gry za mocno ją podkręce?
Zawiasy kompa lub artefakty w środowisku 3D
Aha, ale nie bedzie tak że od razu karta sie spali?
Ekran zgaśnie lub komp sie zawiesi w przypadku gdy przesadzisz z rdzeniem (GPU) lub dziwne paski lub obiekty (artefakty) gdy przesadzisz z pamięcią. Oczywiście że karta może się spalic ale to juz musiałbys miec pecha. Bardzo rzadko zdarza się spalenie karty wbrew powszechnym opiniom nie tak łatwo spalic karte