Tempreatura procesora - Tjmax

Witam
Ostatnio sprawdzałem temperaturę procesora, a w OCCT jest coś takiego jak Tjmax. Czytałem trochę o tym, ale jednak do końca mi się nie rozjaśniło. Co to oznacza? Przy tej temperaturze procesor mi się zużyje? Tutaj zrzut ekranu. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękujęAshampoo_Snap_24%20kwietnia%202021_16h47m46s_001_

Dokładnie to co tam napisano. Wiem, iż język Szekspira może nie być rodzimym dla Ciebie, lecz tuszę, że słówko distance jako odległość do TjMAX rozumiesz? Jednakowoż, mając na uwadze okolicznosći, to po ludzku drugi parametr podaje Ci ile masz zapasu do “jest za gorąco!”. :slight_smile:

Szczerze? W dowolnym momencie. Ta platforma ma z 12 lat, jak nie więcej, i może się rozlecieć, nawet bez przyczy, ze starości w każdej chwili, nie, nie da się “oszczędzać”. :slight_smile: Procek mógł być przekręcony, padną luty na płycie, wyschną kondensatory, zasilacz wybuchnie, w grafice odpadnie czip… :wink:

Ok dzięki za pomoc. Trochę mi się to nie zgadzało bo w HWmonitor pokazuje jako rzekomo procesor miałby 50 stopni, natomiast w OCCT 35 stopni, a Tjmax 55. Duże rozbieżności, ale ważne że to trochę pochodzi. Xeon kręcony, zasilacz SPC ramy tez trochę wyżej, ale trzeba przemóc sentyment to xeonów i kupić coś nowego. Pozdrawiam