Witam posiadam laptopta Asus’a x52j od pewnego czasu mam pewien problem z nim a mianowicie gdy odpale “lepsze” gry laptop zaczyna się strasznie grzać i wyłącza się przeważnie po 10-20min grania w grę, dzisiaj dla testu odpaliłem 4 konta w grze MuOnline poniżej dołączam ss z GPU’z o temp lapka (maksymalnie podchodzi do 96*C przy odpalonych 4 kontach) czy taka temperatura jest normalna ? Czy wysyłać laptopa na gwarancję?
Gwarancja bo sam nie możesz przeprowadzić pełnej konserwacji układu chłodzenia bo możesz naruszyć jakąś plombę. Tak będzie przynajmniej nie na twój koszt.
Ja posiadam laptopa Asus K70ID i podobnie miałem problemy z chłodzeniem. GPU miało po 70C przy lekkich grach natomiast przy wysiłku po 90C - wtedy się wyłączał.
sprawa jest taka że chłodzenie procesora oraz grafiki jest położone na jednym radiatorze odprowadzanym przez wiatraczek. Musiałem go rozebrać, przeczyściłem wiatrak oraz wymieniłem pasty na CPU i GPU. Laptop teraz nagrzewa się ale max do 70C. Przynajmniej nie mam alertów z przegrzewaniem.
Asusy ogólnie (większość) mają słabe chłodzenie i prawdopodobnie gwarancja nic nie da. “Temp1” na drugim obrazku to raczej temperatura płyty głównej lub GPU. Ja mam aktualnie laptopa HP (dv6710ew), podczas gry w np. CoD4 uzyskiwał temperatury powyżej 85C, dlatego zakupiłem podstawkę chłodzącą , którą właśnie powinieneś kupić, bo nic innego nie pomoże. Teraz w stresie mam temperatury nie więcej niż 73C i są dla mnie zadowalające.
PS - w laptopie mam otwartą klapkę na RAM i połowę płyty głównej i wieje wprost do “ognia”. 8)