Ten sam system podwójnie na tym samym komputerze - legalnie?

Witam.

Tak jak w tytule: mam wersję XP OEM. W komputerze zamontowałem drugi dysk twardy i na nim zainstalowałem drugiego XP z tej samej płyty, przy użyciu tego samego klucza produktu. Chciałbym się dowiedzieć czy nie łamię przez to jakich przepisów prawnych. Dodam, że system aktywował się bez problemu w bazie Microsoft i w tej chwili mam dwa działające identyczne systemy i oba aktywowane.

Łamiesz postanowienia licencji. Nie jest to legalne.

W danej chwili działa tylko jeden system i dlatego się aktywował (dla procedury aktywacyjnej wyglądało to jakbyś przeprowadził ponowną instalację systemu na tym samym komputerze)

Dziwne, ja kiedyś dzwoniłem w tej sprawie do Microsoftu, to twierdzili, że jest to zgodne z licką do czasu, aż nie zainstaluje na innym sprzęcie.

Ogólnie to OEM więc przypisany do sprzętu, ale niema szans aby na raz uruchomił obie kopie systemu - więc zgodnie z licencją.

System Windows opary na licencji OEM jest trwale przypisany do płyty głównej komputera, a nie do dysku twardego, więc nie widzę za bardzo tu złamania warunków licencji, gdybyś wymienił płytę główną to tak wtedy doszło by do złamania licencji, i odmowy aktywacji.

Proponuje zadzwonić do Centrum Obsługi Klienta Microsoft Polska i zapytać konkretnie o te procedury.

Nie robi różnicy czy licencja jest OEM czy BOX, na stronach Microsoftu można przeczytać, iż uważa on zarówno partycję, jak i dysk jako jedno urządzenie, tak samo jakby partycja byłą osobnym dyski i instalacja jest możliwa tylko na jednym dysku lub jednej partycji. Tak więc, jeśli masz kilka partycji, to każda według Microsoftu uznawana jest jako kilka dysków, instalować możesz tylko na jednym dysku, jeśli nie ma partycji lub tylko na jednej partycji w jednym czasie, czyli nie możesz mieć zainstalowanej tej samej wersji systemu na tym samym kluczu na dwóch partycjach.

Zresztą żeby nie być gołosłownym:

Źródło informacji --> http://www.microsoft.com/poland/licencj … ndows.aspx

Pozdrawiam!

Dzięki roobal za poświęcony czas na szukanie tej prawnej kwestji. Wychodzi na to, że twoja wypowiedź jest całkowicie wiarygodna. Muszę więc usunąć jednego XP-ka :cry: . Dziękuję za pomoc.