Mam do was koledzy pytanie zamierzam zrobić coś takiego i nie wiem jak to się ma do legalności systemu operacyjnego . Niedawno wymieniłam kompa i mam Viste ale mam dość brata kretyna który mi rozwala ciągle system wiec wpadłam na pomysł że by zastosować dwa dyski i wyborem lądowania systemu naprzykrza kieszeń i na każdym z nich postawić ten sam system czy będzie to legalne . dla mnie było by rewelacyjnie brat by nie pyrał u mnie i nie psuł mi systemu tylko czy to legalne . :lol:
tak, licencja dotyczy jednego stanowiska a masz na 1 komputerze przeciez, jednocześnie obu systemów nie włączysz.
inne rozwiązanie to stworzenie dla brata osobnego konta użytkownika z ograniczeniami i będzie to bezpieczniejsze bo z innej partycji jak będzie system zainstalowany to może Ci usunąć np partycje na któej siedzi Twój system
inne rozwiązanie to stworzenie dla brata osobnego konta użytkownika z ograniczeniami i będzie to bezpieczniejsze bo z innej partycji jak będzie system zainstalowany to może Ci usunąć np partycje na któej siedzi Twój system
tylko jak on zawirusuje sobie dysk to automatycznie twój odcinany od zasilania może się zawirusować gdy ty będziesz sobie spokojnie korzystać z kompa i wtedy lipa, taka mała lamer’ska podpowiedź
o tym to wiem i to jest wliczone w koszty zabawy
Tylko nie bierzecie pod uwagę że po ponownym zaintsalowaniu na wymiennym dysku będzie trzeba system aktywować. Uruchomienie systemu na “starym” dysku - kolejna aktywacja.
po kilku dniach skończy się limit i trzeba będzie to robić telefonicznie.
Napisz proszę za którym razem odmówili ci rejestracji via internet. Ciekawi mnie bardzo ten problem…
Od kiedy to za każdym razem trzeba aktywować windowsa? Aktywuje się go tylko raz, więc co najwyżej zaliczy 2 aktywacje na 2 różnych dyskach ale jednej konfiguracji sprzętowej co nawet z licencją OEM jest zgodne o BOXie już nie wspominając.
dokładnie były dwie aktywacje i tyle potem nie woła o aktywowanie jest spoko
Kiedyś dzwoniłem do MS w podobnej sprawie chodziło o zainstalowanie XP na tym samym kompie 2 razy żeby był do wyboru ten sam system jeden dla mnie a jeden dla brat odpowiedź MS nie można może być tylko i wyłącznie w danej chwili zainstalowany tylko w jednej kopi nie można go zainstalować na tym samym kopie 2 razy ani na tym samym dysku ani na osobnym dyskach o dwóch różnych kompach nie wspomnę.
A co do aktywacji był to system XP Home i można było go 5 razy zarejestrować przez net później trzeba było już dzwonić do MS.
ja swój juz kilkadziesiąt razy aktywowałem, nawet tak jak w przypadku tego tematu na odpinanym dysku i aktywacja z rejestracją była bez problemowa przez net i tyle, windows o ile wiem do bazy danych MS podczas pierwszej aktywacji nie zczytuje dysku ale np. płyte głowną i ram bo jak dorzuciłem kość ram to wołął o aktywacje, zadzwoniłem do MS i tyle, po za tym w licencji wyraźnie jest napisane ze licencja jest na jedno stanowisko robocze i ten warunek moim zdaniem jest zachowany, ale i tak nadal uważam że pomysła autora wedle mnie jest bez sensowny, równie dobrze mozna zrobić konta uzytkowników, załozyć ograniczenia i po problemie systemu bra nie zepsuje, efekt ten sam i trzeba się martwić czy to aby napewno jest to legalne
nie wiem ja miałem XP Home Edition OEM za 6-tym razem i każdym kolejnym musiałem dzwonić do MS ponieważ w rejestracji przez neta wypisywało że liczba rejestracji przez internet została wykorzystana po około pół roku moja dziewczyna tez zakupiła ten sam system i także przy 6-tej rejestracji musiała dzwonić do MS.
wersja OEM przypisuje się do płyty głównej czyli powinno to wyglądać tak płyta się spali to z nową musisz kupić nowy system a jak nie chcesz kupować z każdą wymianą płyty głównej systemu to powinieneś kupić wersję BOX
rzeczywiści kiedyś też dorzuciłem pamięć podpiąłem kamerkę i jeszcze coś tam i wyskoczyło mi coś w rodzaju komputer został zmodyfikowany i musi przejść jeszcze raz proces aktywacji
Wg. MS nie będzie to zgodne z licencją: może być jedna instalacja bez wyjątków. Tak samo, jak nie możesz tego sobie “wrzucić” na środowisko wirutalne.
Co do brata: bardzo prosta metoda to dać mu tylko konto zwykłego użytkownika (z ograniczeniami - jak brat “ograniczony”, to stosowne konto mu załóż… )
Tak oczywiście będzie to legalne. Licencja została zakupiona na 1 komputer i na tym 1 komputerze jest ten system instalowany. A czy jest to 1 kopia na 1 partycji, czy dwie na dwóch, dwóch dyskach to nie ma to znaczenia. Ważne jest aby ten sam system (posiadający licencję jednostanowiskową) nie był instalowany na dwóch czy więcej komputerach fizycznych naraz.
Zresztą można sobie przeczytać licencję.
w licencji zapisane jest że jest na jedno stanowisko i tyle, warunek zachowany