Hej, chciałem na starym komputerze zainstalować nowy system, pobrałem obraz iso wypaliłem go na pendrive programem ultraiso i uruchomiłem setup (windows 10 32 bit) następnie spytało mnie o jakiś wybór instalacji sterowników (zalecane), więc to wybrałem poczekałem i pokazała się informacja “Ten sterownik graficzny nie jest zgodny z tą wersją systemu”
Grafika bardzo stara a mianowicie Gt 630. Było jeszcze napisane, że mogą wystąpić problemy z ekranem, dlatego sterownik nie jest zgodny. Co mogę zrobić żeby system win 10 zainstalować na tym sprzęcie, spróbować zaktualizować sterowniki do karty graficznej?
Instalacja na jakim systemie? Jaki do tej pory windows miałeś?
To nie GT630 jest tu problemem - lecz zapewne integra.
Znasz specyfikację jego komputera??
Nie - po prostu właśnie skończyłem pić kawę i tak mi fusy pokazały …
A poważnie: jeszcze nie miałem do czynienia z komputerem który by miał kartę NVidii na PCIe, która blokowałaby instalację Win 10. Za to znam wiele przypadków, kiedy np. chipset płyty ma zintegrowaną grafikę NVidii albo ATI, albo jeszcze jakiś inny wynalazek, i tu zaczynają się schody.
System jaki tam jest to Windows 7 32 bitowy Ultimate komputer stacjonarny jak coś. To co można z tym zrobić?
Tak, pewnie można, ale najpierw trzeba wiedzieć co tam masz za sprzęt …
Po co instalujesz na windows 7 - windows 10? Nie lepiej zgrać wazne dane na pendrive-a i zformatowac robią czystą, nowa instalację windows 10?
Swoją droga masz licencję i klucz oryginalny do windows 10?
Do 7 mam oryginalny. Ja właśnie chcę ten system przez bios zainstalować.
Przez co??
bios? Wchodzę w bios i zamiast rozruchu systemu win7 zamieniam na rozruch z pendrive i uruchamia się instalator windowsa 10.
Sprzęt za chwilę podam, bo próbuję z tymi sterami.
W instalatorze windows 10 wybierasz Aktualizacja czy nowa czysta instalacja z formatowaniem partycji/dysku?
Ale ja pobrałem obraz wypaliłem go na pendrive i uruchomiłem setup. Potem miałem do wybrania dwie opcję i testowałem je obie i było to samo (tylko ta 1 trwała o wiele dłużej). Oczywiście je chcę wszystko mieć na nowo, nic nie zachowywać.
Raz piszesz, że przez BIOS instalujesz, a raz, że setup odpaliłeś. Zdecyduj się na coś w końcu bo inaczej ciężko cokolwiek ci pomóc.
Gościu na youtube pokazywał, że trzeba odpalić ten steup tutaj a potem w biosie.
Gościu na youtube pokazywał, że trzeba odpalić ten steup tutaj a potem w biosie.
Bądź grzeczniejszy bo nikt Tobie tutaj nie musi pomagać.
Mogłem napisać “Youtuber na YouTube” co brzmiałoby mało polonistycznie. Okej bootuje pendrive zamiast systemu, ale obraz zatrzymuje się na ekranie windowsa 10 podczas rozruchu. Wiesz o co może chodzić?
Nie bo pierwszy raz o czymś takim słyszę. Windows 10 pobrany z serwerów Microsoftu czy skąd?
Windows 10 nie instaluje sterowników wraz z systemem ani nie zadaje pytań o to. Sterowniki instalują się dopiero po instalacji Windowsa 10 przez Windows Update. Skąd masz obraz? Nie prościej utworzyć pendrive’a instalacyjnego przez Media Creation Tool?