"Ten wolumin wymaga ciągłych zakresów dysków"

Nie wiem, nie używam tego typu dysków i nie wgłębiałem się w szczegóły ich budowy i działania.

Znalazłem ciekawy wątek: http://www.forumpc.pl/topic/338616-zmiana-dysku-z-dynamicznego-na-podstawowy-bez-utraty-danych/ jednak bez kopii bezpieczeństwa osobiście bym nie ryzykował.

Nie byłbyś sobą…

To poczytaj, jak scalić dwie partycje bez utraty danych lub w ogóle dwie partycje, czy są na nich dane,czy nie, nie ma znaczenia.

I często, trzeba założyć wolumin, sformatować i usunąć i dopiero. Może dodatkowo po usunięciu tego woluminu zrób restart i ponownie próba,

Edit:

I ten program co podałem, tylko nie wiem, czy w tej wersji darmowej umożliwia konwertowanie dysków dynamicznych na podstawowe.

Ale kopia danych obowiązkowa.

Przecież ten wątek nie jest o tym, nie zauważyłeś? Jedna z tych partycji jest pusta, też nie zauważyłeś? Lepiej jak polecasz rozwiązanie utrudniające “życie”?
EOT.

Wiesz,@Cedar pomoc polega na czym innym, mamy się uzupełniać, a nie zwalczać.

Widać, Ty preferujesz to drugie.

Lepiej jak polecasz rozwiązanie utrudniające “życie”?

Każda droga prowadzi do celu i NIE zawsze jest tak prosto.

A Ty co polecasz zrobić?

Też nie robiłem tego na dyskach dynamicznych, jak systemowy i program zewnętrzny sobie nie radzą z problemem, zostaje chyba jak @Cedar napisał konwersja na dysk podstawowy i kombinuj.

Lub zostaw jak jest i będzie dodatkowa partycja - zamiast jednej dużej będą dwie mniejsze

Przypominam, wcześniej zrób kopie danych - może to grozić świeżym systemem.

Dysk w schemacie MBR może posiadać 4 partycje podstawowe. Po założeniu piątej win zamienił dysk na dynamiczny. Powiększyć partycję można jedynie o wolny obszar leżący po prawej stronie partycji. Partycje można przesuwać np. esaaeusem. Zamienić dysk dynamiczny na podstawowy, bez utraty danych, można można np. przy pomocy DMDE jeśli na dysku będą 4 partycje podstawowe.
Oczywiście trzeba wiedzieć jak.

I może i tak było.

Można sobie pomóc palcami:
https://forum.dobreprogramy.pl/uploads/default/original/3X/7/a/7a2068dd93974635c03c92c8a6fafea39c372d77.png

Oczywiście masz rację, bo nie liczyłem systemowej.

Zrobiłem format dysku (po zgraniu danych) i pomogło, dysk znowu jest podstawowy i mogę swobodnie rozmieszczać woluminy.
Przy okazji usunąłem kilka GB śmieci.
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.