podpowiedzi przy wpisywaniu - ale to co w fish to za mało bo tam jest jedna linijka podpowiedzi, a powinna być cała lista dostępnych komend, adresów (np. dla cat [path]) itp.
podpowiedzi składni na podstawie man albo jakoś podobnie, opisy komend (jak w vscode się przełącza ctrl+space - prócz listy podpowiedzi jeszcze dodatkowe pole z opisem podpowiedzianej rzeczy)
podpowiedzi po np. naciśnięciu ctrl+space(jak vscode) z najczęstszymi komendami, na podstawie historii
normalne zaznaczanie tekstu w terminalu (shift+strzałki, ctrl+shift+strzałki)
kasowanie zaznaczonego tekstu, kasowanie całymi słowami z ctrl+backspace - to są takie drobnostki ale jakie wygodne
I temu podobne rzeczy usprawniające pracę, podobne usprawnienia są w edytorach kodu, wiec nie widzę powodu żeby w terminalu ich nie było.
Dziwne, że te projekty które wymieniłem są częściowo porzucone, a nowych podobnych nie potrafię znaleźć. A może ich nie ma?
Tak więc szukam czegoś co będzie posiadało wymienione cechy.
Ale to w fish da się ustawić, że będzie np. wyświetlała się lista podpowiedzi w trakcie wpisywania? Bo domyślnie wyświetla się jedna, bo tyle się “mieści”.
U mnie wyswietla się pod poleceniami i mogę wybrać coś z propozycji. Gentoo, domyślne ustawienia fish. Pamiętam, że ba Debianie domyślne ustawienia fish to bieda.
Mi się wyświetla w trakcie wpisywania to pierwsze, jedno-linijkowe.
To wielo-linijkowe udało mi się uzyskać, musiałem nacisnąć przycisk [tab].
No lepsze to niż nic, ale jednak chciałem bardziej coś jak w edytorach kodu, że jest popup z listą podpowiedzi w trakcie wpisywania,
Tutaj to jest wszystko tak wciśnięte w okienko z tekstem i siłą rzeczy są ograniczenia.
Czy da się zrobić, żeby lista podpowiedzi była widoczna już w trakcie wpisywania? Bez wciskania przycisku [tab]?