Czy jest taka apka, która by podawała najlepiej podstawową i odczuwalną temperaturę? W danym pomieszczeniu/miejscu? Wgrałem jedna i w autobusie było o dziwo 30 stopni, trochę a dużo wg mnie.
Zapewne jest, musisz przekopać, żeby znaleźć tą właściwą
Nie ma i nie będzie, bo telefon jeśli już potrafi zmierzyć jakąkolwiek temperaturę, to tylko samego siebie. A telefon produkuje ciepło i często leży w ciepłej kieszeni albo ręce.
Tak samo jak telefonem czy zegarkiem puls i ciśnienie mierzą, głośność i itd. cukier, choroby diagnozują.
Nie widzę problemu w tym żeby mierzyć głośność przy pomocy telefonu lub zegarka Puls zegarkiem również się da, telefonem nie bardzo Zastosowań jest naprawdę sporo, dużo da się uzyskać przy pomocy samej kamery, no ale temperatura niestety nie należy do tych grup
Są do kupienia takie termometry:
Termometr współpracujący ze smartfonem: analiza pomiarów za pomocą aplikacji | Testo Sp. z o.o.
Wszystko co napisałeś, NIE, Naprawdę wyniki sprzętowe bardzo się różnią, od jakiejś apki w telefonie czy zegarku.
Do domowych czy hobbystycznych zastosowań w większości przypadków w zupełności to wystarcza. Pulsometr w zegarku nie ma na celu diagnostyki układu krążenia tylko zliczanie uderzeń do apki poglądowo ilustrującej nasz wysiłek. To ciągle tylko zabawka, co nie znaczy, że niesprawna.
Akurat w zegarkach jest więcej czujników, które mierzą bezpośrednio z powierzchni skóry parametry. Nie wszystkie są tak samo zaawansowane, ale działają.
Co do pomiaru temperatury zewnętrznej z pomocą apki to w parze musi iść czujnik zewnętrzny, który łączy sie z telefonem np. poprzez bluetooth. Dawno temu miałem w ręce telefon, który faktycznie miał czujnik temperatury na zewnątrz obudowy, ale by taki odczyt był poprawny to chwilę musiał poleżeć w środowisku, którego temperatura jest mierzona.
To jest bardzo subiektywny parametr. Prognozy podając go uwzględniają wilgotność, wiatr i różne inne czynniki, więc taki termometr musiałby mieć wiele czujników. Jeśli chodzi o samą temperaturę otoczenia to już miałeś wyjaśnione. Telefony najczęściej podają temperaturę baterii, a to jest zakłamane, bo bateria sama ją wytwarza, a do tego procesor, czy inne podzespoły.
Do takich celów musisz poszukać jakąś rozbudowaną stację pogodową.
Przed chwilą sprawdzałem. Nie wiem skąd te apki biorą temperaturę, ale mniemam, że biorą temperaturę baterii i dodają lub odejmują do niej jakąś randomową wartość. Albo sama temperatura jest randomowa.
Na podstawie temperatury baterii w spoczynku mogą przybliżać wartość temperatury pomieszczenia, ale myśle ze ty masz ograniczenie ze musisz w pomieszczeniu być z 30 minut aby temperatura się ustabilizowała.
Widzę, że jedyne opcje to montaż fizycznych urządzeń na kabelkach, albo zakup mobilnego termometru za 2 stówy. Chciałem sprawdzić dla zabawy temperaturę w paru miejscach. Może znajdę jakąś apkę na dniach.