Termopady do karty graficznej gigabyte nvidia rtx 2060 oc

Cześć. Wymieniałem termopady w dwóch kartach graficznych, wszystko oczywiście było zrobione dobrze i dobrze działa. Przyszła pora na wymianę termopadów i pasty termoprzewodzącej w mojej karcie „Gigabyte RTX 2060 OC 6 GB”. Jako że teraz nie mam termopadów, ani pasty bo nie zamówiłem, to chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś byłby w stanie mi zrobić zdjęcie - czy nawet wziąć z internetu i napisać gdzie i ile mam przykleić termopady. Znaczy jak rozkręcę to będę wiedział gdzie, tylko mi chodzi gdzie jakie mam przykleić. Np. 0,5 mm tu 1 mm tam a 2 mm tam. Szukałem i znaleźć nie mogę.

Jeżeli to ta karta co na filmiku: GIGABYTE RTX 2060 OC WINDFORCE (GPU Cleaning and Disassembly) - YouTube to są tam podane grubości.

Pamiętaj, aby kupić o odpowiedniej przewodności cieplnej. Jak kupisz zbyt niską, to będzie się gotowało.

Ja nie mam windforce, ale wyglądają identycznie z każdej strony. Ten filmik to ja już widziałem, on tam podał że termopady mają być 0,5 mm , 1 mm i 2 mm. Na fillmie pokazuje termopady 1 mm. Przykleił jeden pasek od prawej strony karty a obok dwa paski czyli 2 mm. Nie obkleił nawet pamięci na karcie. Na te pamięci daje się 0,5 mm? One też przecież pracują.

Zwykle kupuje gelid extreme, czy są lepsze? Ta karta nie ma undervoltingu. Pracuję na dwóch systemach linux i windows. Na windowsie bym ogarnął a na linuksie nie za bardzo.

Zwykle mają 12W/m2, ale mają w ofercie i 15. Zwykle w kartach fabrycznie dają ok. 8.

Czy te będą dobre i starczy mi na całą kartę?

1 mm:

1,5 mm:

2 mm:

Jakiejś dobrej pasty szukam do mojego GPU. Zna pan/pani jakąś dobrą?

Ja korzystam z Arctic mx4 do GPU i sprawdza się bardzo dobrze. Tylko nie wolno za dużo nakładać.

Tak, ja wiem o tym. A dużą jest różnica między 12/mK a 15W/mK ?

Z tego wiem, różnica wynosi 3W/m2. :grinning:
Czy to jest dużo? Zależy, jak dajemy na ram czy jakieś stabilizatory, to raczej wiele lepiej nie będzie, ale w laptopie, gdzie czasami termopad jest na GPU już tak.