To ja poproszę wreszcie o rzeczowe porównanie antywirusów BEZPŁATNYCH dla domu:
AVG
Avast
AntivirPersonal
i może jakiś jeszcze jest
Bo gdzie widzę opinie to raz ten raz tamtemen.
A testy zwolnienia/obciązenia systemu też by się przydały. Bo co mi po superskutecznym antywirusie skoro po zainstalowaniu nie idzie nic innego zrobić.
wiesz jak sie robi testy (gazetkowe, sponsorowane) dobiera sie wirki takie zeby wygral ten co ma wygrac lub dobrze wypadl tak jak jest tu z MKS, jak myslisz ze kto dostarczyl baze zapewne MKS_Vir hiihi
Ale ja widzę. Radzę poczytać dokładniej licencje, zresztą stosowne informacje o niemożności wykorzystania w szkołach, organizacjach charytatywnych itp. są na stronach producentów tych bezpłatnych dla domu antywirusów.
np:
“AVG Free Edition is designed and made available for individual home PC use and may not be used in business, commercial or organizational environments.”
“AVG Free Edition is for private, non-commercial, single home computer use only.”
“AVG Free Edition is not intended for non-profit organizations.”
Moim zdaniem Kaspersky wygrał jak najbardziej zasłużenie. Jeszcze kilka tygodni temu korzystałem z NOD32. Nie był zły, ale nie do końca skuteczny, więc przerzuciłem się na KAV i jak narazie jestem bardzo zadowolony.
Zaskoczyła mnie natomiast dość niska pozycja AVK (według mnie powinien być w pierwszej trójce) i nieco niska pozycja NOD32 (według mnie powinien być troszeczkę wyżej).
ktory antywirus wykryje najwiecej wirusow, nie chodzi mi o usuwanie bo wirusy usuwam recznie, tak zeby mi wykrył i pokazał dokładnie gdzie on jest
ja tam od kilku lat praktykuje własne testy najrozniejszych programow, ale głowna uwage zwracam na firewalle i antywiry, instaluje antywira aktualizuje i wgrywam w jednym pliku około 300 wiruw i jest spox
Takie testy nie są kupione - i jak już Asterisk wcześniej powiedział, posądzanie o oszustwo nie jest miarą ani dobrego smaku, ani kultury!
Komputer Świat (czy wręcz cała rodzina periodyków z tego klanu) jest mimo wszystko poważną gazetą (choć niektórzy zarzucają prymitywizm informacji, ale nie zapominajmy o wciąż startujących do wiedzy informatycznej nowych userach)!
Już x numerów temu Naczelny tłumaczył, na jakiej zasadzie są robione te testy; nie mówiąc już o tym, że zawsze - przy kolejnym teście jest szczegółowa rozpiska: co i jak.
Jak się przetrzebi całą, międzynarodową sieć (szczególnie wortale dotyczące bezpieczeństwa, choć nie tylko) - to dość gęsto można natrafić właśnie na tą naczelną piątkę - i jedyne odstępstwo to fakt, że jedynie Avast również nagminnie w tej “piątce” występuje.
chyba że są prawdziwe, choc w tym teście wg. mnie nic nie zostało naruszone. Nasze zaskoczenie jest takie dlatego że KŚ nie testuje antywirusy ze względu na wygrywalność lecz również wygląd, łatwość obługi, czestość akrualizacji, dodatkowe funkcje, polska wersje itd.