Test programów antywirusowych - Komputer Świat NR 7/2005

ja od samego kupna kompa mam nortona, testowałem i pande i kaspra, tylko norton tych trzech mnie nigdy nie zawiodł, co miał wykryc to wykrył, ale wersja 2005 przy skanowaniu recznym czasami nie chce usuwac, jest tak zawsze z adware, ale reszte wirow usuwa bezproblemowo

Mam propozycje, zainstaluj sobie F-Prot’a uaktualnij i zobacz czy ci coś wykryje. Podejżewam że masz od dłuższego czasu nortona to coś ci znajdzie czego norton nie potrafi :wink: Najlepiej będzie jak Kamcia Cie przekona :slight_smile:

no nie wiem co tydzien skanuje komp wszystkimi skanerami jakie mam na kompie + trzy online: Ad-Aware, Spybot & Destroy, Norton, The Cleaner, CWS, Panda online, mks online i Rav online i nic mi nie wykryło

skad mozna pobrac tego F-porta, czy jest darmowy i po polsku

zgadzam sie z Kiepasem - mnie też dnerwuje, jak KŚ ocenia poszczególne programy i sprzęt - oni patrzą na instrukcje, polską wersję itp. choć jest to ważne, to nie bez przesady! podobnie instalacja i serwis w jakimś teście - waga tego kryterium - 30% :o czy to aby nie przy dużo?

ale najlepsze jest to, że KŚ może nie być “przekupną” gazetą, ale firma, która testuje antywiry w laboratorium (bodaj AV Test albo podobnie) może być, prawda? a wynik testu laboratoryjnego ma największy wpływ na ocenę końcową

norton jest spoko, ale w jednym pliku mi wykrył jakiegoś TrojanaHorse i musiałem dziada sam usuwać (nie wiem czy do końca mi sie udało :P) bo nortonek sam nie wywalił :twisted:

Witam, pragnę zauważyć że wszystkie antyvirki z pierwszej 5 popisały się prawie 100% ochroną antyvirusową i gdyby Komputer Świat nie testował (jak pisał przemo_j ) serwisu czy mulenia systemu to miałyby one tą samą pozycję w teście, (55% pkt była przyznana za eykrywalność, 15% za funkcje programu, 30% za instalacje i serwis (bez sensu)) Moim skromnym zdaniem KŚ powinien przeprowadzć testy TYLKO wykrywalności i wtedy napewno AVK nie było by na takiej słabej pozycji :cry:

PS. AVK jest The Best (poprzez aktualizacjie Kaspra oczywiście) :wink: