Testowanie Opery


(Booba) #1

Zainstalowalem Opere i zauwazylem ze przegladarka ta zle wyswietla strone http://www.ipoznan.pl (nie dziala menu). W FF i IE wszystko gra. Mozecie przetestowac...


(Krzychuu) #2

booba u mnie wiswietla ją bardzo dobrze.

Wyczyść cookiesy i spróbuj.


(wacek) #3

Wszystko ok

1lm8.th.jpg


(Agatonster) #4

booba

Nie będę screena wrzucał, zrobił to już wacek4 , ale u mnie również strona wyświetla się prawidłowo - z wszystkimi " bajerami "

Pozdrawiam


(Booba) #5

U mnie nie chce sie to menu rozwijac :confused: U góry jakies bledy. Nie wkleje screena bo jestem w pracy i tu mam IE....


(Krzychuu) #6

booba wyczyść cookisy, tempy itp.


(Booba) #7

Ok, jak wroce do domu to od razu sie tym zajme. thx krzychu


(Jado2) #8

Złe wyświetlanie powoduje skrypt na stronie, wykrywający jaka przeglądarka zawitała. Nie ma w tym "wykrywaczu" nic o Operze.

Trzeba zmienić identyfikację->ppm na stronie->Preferencje dla witryny->Sieć->Identyfikacja przeglądarki->Przedstawiaj się jako Internet Explorer.

Napisz do nich - http://www.ipoznan.pl/internal/kontakt.html

Jak masz ustawione ID i jaką wersję O ?.


(wacek) #9

Opera 9.10

Fakt :slight_smile: domyślnie mam żeby przedstawiała sie jako IE :stuck_out_tongue: (ale po zmianie na Operę też działa)


(Booba) #10

No to już konkretniejsza odpowiedź. Zminiłem na IE i działa. Więc Opera może robić takie niespodzianki? No kurna.... :confused:


(Jado2) #11

Chyba nie przeczytałeś ze zrozumieniem :wink:, więc może powtórzę, ale trochę inaczej- strona jest skopana, a konkretnie jeden ze skryptów:

http://www.ipoznan.pl/css/menujs/menu/dqm_script.js


(Azpr) #12

booba wybacz ale strona która posiada 403 błedy przy walidacji nie może działać prawidłowo, to nie wina Opery a ludzi którzya robili strone...


(Booba) #13

Wybaczam :slight_smile: Z Opery jestem zadowolony, aczkolwiek przeczytałem gdzieś na forum że przeglądarka ta nieprawidłowo wyświetla niektóre strony. Zainstalowałem Operę a tu masz... Z tej witryny (ipoznan) często korzystam, ponieważ jest tam rozkład jazdy busów i tramwajów w Poznaniu.

Ok - twórcy ipoznan.pl popełnili 403 błędy - niech się smażą w piekle, ale z drugiej strony inne przeglądarki z ów błędami sobie radzą...

Skrypt nie wykrywa Opery - czyżby twórcy zlekceważyli jedną z popularniejszych przeglądarek?

W każdym razie - problem rozwiązany i Opera zostaje na twardym (bo musze powiedzieć, że tego typu niespodzianki chorobliwie zrażają mnie do softu).

Pozdrawiam.


(Azpr) #14

booba Twórcy robili to tylko pod IE z błedami, czyli normalne błędy wygladały dobrze... Obecnie tylko opera wspiera wiekszość standardów, choć ma problemu czasem z JS ale da sie je poprawić właśnie przez korygowanie kodu...


(Booba) #15

Nie no załamka. To nawet ja sprawdzam czy moja skromna witryna prawidlowo sie wyswietla w najpopularnijeszych przegladarkach, a ipoznan.pl wykreca takie numery...

Faktycznie do nich napisze :slight_smile:


(Jado2) #16

Już nie trzeba - napisałem.

Złe wyświetlanie się, powodują skrypty na stronie, u niektórych może i tak się dobrze wyświetlać ponieważ, Opera poprawia to za pomocą najnowszego pliku browser.js.

Żeby plik się zaktualizował trzeba mieć ustawione:

opera:config#UserPrefs|BrowserJavaScript

...na wartość 2 (wiem to dzięki adasiowi).

Po zmianie i zapisaniu, być może potrzebny będzie restart i kliknięcie w Pomoc->Sprawdź dostępność nowej wersji.