Witam, zaczynam zabawę w Javascript, próbuję zrobić prosty skrypt na edytor tekstu (zadanie domowe z użyciem znaków specjalnych JS). Chcę aby funkcja pobrała wartość z textarea, dodała do tego odpowiednie znaki a następnie wstawiła w to samo textarea zaktualizowany tekst. Tworzę coś takiego: http://wklejto.pl/555911 niestety to nie działa Proszę o pomoc oraz o nie wyśmiewanie się, bo dopiero zaczynam z tym językiem i w porównaniu do PHP jest to dla mnie jakaś czarna magia. Dziękuję z góry
Nazywaj jakoś bardziej po ludzku zmienne i tutaj nie ma znaczenia w jakim języku piszesz. Powinieneś też dodać jakiś kod html, akurat tutaj nie ma potrzeby bo można się domyślić o co może chodzić, ale warto sobie wyrabiać od początku dobre nawyki. W przypadku webdevu, zwłaszcza kodu na frontendzie warto korzystać z takich serwisów jak jsfiddle zamiast wklejarek.
Błędy jakie popełniłeś:
-
taa
przechowuje wartość wpisaną w textarea, więc nie jest obiektem DOM, nie jest to też referencja do wartości więctaa=taa+podwojny;
nie zmiei niczego w htmlu, jedynie zmieni wartość zmiennej - co jest oczywiste - inputy mają to do siebie, że nie zawierają dodatkowych obiektów DOM (html) w sobie, lecz wartości, dlatego nie możesz zmienić tekstu w textarea w ten spoób
ta.innerHTML= taa+podwojny;
. Musisz nadać wartość dla atrybutuvalue
tego obiektu - podobnie jak ją pobierasz, tylko tutaj musisz przypisać nową wartość
Jak nie ogarniesz tego sam w ciągu godziny napisz podrzucę Ci przykłady (moje rozwiązanie bo ze względu na skomplikowanie, ciężko pokazać jak to zrobić nie rozwiązując zadania)
niestety nie mogę tego ogarnąć, chętnie przyjąłbym te przykłady
Dzięki wielkie, pomogło