Witam
Potrzebuję zrobić szyfrowanie asymetryczne dla klienta pocztowego The Bat! jednak nie miałem styczności z tym klientem pocztowym. Google nie chce pomóc albo ja nie umiem szukać. Co muszę zrobić, żeby ładnie mi automatycznie szyfrowało wiadomość i wysyłało klucz w załączniku?
Spytam na opak. Jaki to ma sens? Po co szyfrować skoro i tak wysyłasz klucz i każdy może wiadomość odczytać.
Przeciez ja wysylam tylko klucz publiczny. To jest szyfrowanie asymetryczne.
Tak, wiem, ale za pomocą klucza publicznego odszyfrowujesz to co szyfrujesz kluczem prywatnym. Dlatego pytam jaki sens ma to szyfrowanie? Jedyni zapobiega przed zmianą treści maila, ale to bardziej jest coś w rodzaju podpisu a nie szyfrowania (ten sam mechanizm, ale inne zastosowanie).
EDIT:
W praktyce podpis cyfrowy powinien zapewniać serwer pocztowy.
To jest tak:
Jak wysyłasz wiadomość do kogoś to szyfrujesz ją kluczem publicznym tej osoby, a nie swoim.
Wiadomość dociera do odbiorcy i zostaje odszyfrowana kluczem prywatnym odbiorcy.
Klucz, który Ty wysyłasz w załączniku służy do zaszyfrowania odpowiedzi, którą Ty odszyfrujesz swoim kluczem prywatnym. Klucz prywatny jest dostępny tylko dla właściciela klucza.
Masz rację sorki, mocno się zakręciłem. Przepraszam za próbę wprowadzenia w błąd .
Ktoś coś?
poleciłbym kilka stron, tematycznie związanych z batem,
#thebat.pl /po polsku/
#ritlabs.com /po angielsku, niemiecku/rosyjsku/
#batboard.net /po anielsku, niemiecku/
może tam znajdziesz odpowiedź na problem.
Ja tam używam roundcube, postfixa i jeszcze 2 narzędzia, których teraz nie pamiętam bo rano jest xD no i działa znakomicie Musiałbym postawić The Bata i potestować. W praktyce jest to tak: https://i.imgur.com/5AvxLA8.png wszystko w jednym miejscu