The Walking Dead - Problem z artefaktami


(Adek350i) #1

Witam.

Mam problem z grą The Walking Dead, nie wiem czym on się spowodowany i nie umiem go opisać... Dodaje zdjęcia z problemem.

http://imageshack.us/g/849/walkingdead101201205051.png/


(kijek) #2

Karta graficzna się przypadkiem nie grzeje? Podaj temperatury podzespołów po +/- 30 minutowej rozgrywce.


(Adek350i) #3

karta 55C, processor 37C

Zmienił jakość grafiki na LOW, i problem z drzewami zniknął, lecz teraz nie pojawiają się( znikły ) przyciski akcji (np. ta kuleczka na którą trzeba najechać, aby otworzyć szafkę czy zabić potwora... a na HIGH nie ma tego problemu... O co w tym wszystkim chodzi? i czemu w tej grze nie ma ustawien MEDIUM!? jest OFF, LOW albo HIGH

-- Dodane 05.05.2012 (So) 21:28 --

hmmm bo ten problem występuje w prawie wszystkich grach z 2010r.+ np

Mafia 2 - Czarne plamy zamiast tekstur, jednak za setnym restartem się wczytują...

NFS HP - Migające dzewa, raz są ok, a raz znikają i się pojawiają...

Spin Tires - To już komplety crap, nic nie widać prócz tira... reszta to ciemna plama

No i teraz do kolekcji doszedł TWD...


(kijek) #4

Szczerze mówiąc, to nie wygląda mi to na temperatury w stresie. W każdym razie wyglądają dobrze. Tylko jakim programem je sprawdzałeś?

Jeśli to nie temperatury, to prawdopodobnie karta graficzna kończy już swój żywot.


(Adek350i) #5

HWMonitor, grałem ok. 30minut w The Walking Dead na minimalnych detalach (jednak gra była tragiczna, bo wszystko musiałem klikać na oślep...), mogę jeszcze sprawdzic temperatury w Crysis' ie po 30minutach, napewno wzrosną o kilka stopni ;] . Ale nawet jakby to były temperatury to by problem pojawiał się po ok. 10minutach gry, a nie od razu po starcie.

-- Dodane 06.05.2012 (N) 13:31 --

Crysis - http://screenshooter.net/9212624/ejhayqw

-- Dodane 06.05.2012 (N) 13:32 --

W crysisie teraz zauważyłem że na srednich/wyskoich ustawieniach, gdy wejdzie się pod wodę jest wszystko rozmazane... a jak jest na niskich to wszystko jest ok :?


(kijek) #6

Cóż, przepraszam więc za moje niedowierzanie. W każdym razie temperatury są jak najbardziej dobre. Więc najprawdopodobniej to karta graficzna kończy swój żywot.

Hm... a jaki posiadasz zasilacz?


(Cheetahfighter) #7

Mam dokladnie ten sam problem. Na low jest wszystko okey tylko trzeba się doszukiwać kursora gdyż jest czarny (tak jak reszta tych punkcików ) natomiast na high są takie plamy. Na początku myslałem że to problem z cieniami ale to nie bylo to.


(Adek350i) #8

Aktualnie Modecom feel ii 350w, jednak już jedzie do mnie Silverpower 600w ;] (w poniedziałek prawdopodobnie będzie u mnie)

-- Dodane 06.05.2012 (N) 14:06 --

Lother, a ty jakiego masz PC? bo z tego co wiem to wymagana do tej gry jest karta 512mb, a zalecana 1GB... Ale po co!? mi na mojej 256mb na HIGH(jak robiłem ss' y) miałem 30-40fps...


(kijek) #9

Cóż... Feel II to dosyć kiepski zasilacz. Prawdopodobnie mógł się przyczynić do uszkodzenia karty graficznej. Na razie jednak poczekaj na nowy zasilacz i pod nim sprawdź, czy będzie dobrze. Jeśli nie, to karta raczej do wymiany.

Wiesz... pamięć graficzna przechowuje m. in. tekstury, więc te 512 MB wymagane jest nie bez powodu. Ale to raczej nie może być powodem. Na screenach szczególnie rzuca się w oczy brak kanału alfa na niektórych teksturach. Myślę, że karta powoli kończy swój żywot.


(Adek350i) #10

Ojjj, niedobrze... Nie mam funduszy na nową karte, da się jakoś tą "wyleczyć" ? Dodam klika zdjęć, które uddało mi się wykopać z sieci. Może coś pomogą

Mafia 2 - http://imageshack.us/g/100/mafia22011110717421118.png/

Spin Tires - http://img607.imageshack.us/img607/5553/beztytuu3k.jpg + http://img818.imageshack.us/img818/6100/beztytuueba.jpg + http://img28.imageshack.us/img28/8296/beztytuu1pk.jpg

Crysis -

Low - http://imageshack.us/photo/my-images/80 ... 31261.jpg/ + http://desmond.imageshack.us/Himg855/sc ... es=landing

High - http://desmond.imageshack.us/Himg109/sc ... es=landing + http://desmond.imageshack.us/Himg9/scal ... es=landing


(kijek) #11

Jeśli to tylko zimne luty, to można spróbować wypiec kartę. Ale to nie gwarantuje przywrócenia jej do żywotności. Może wręcz pogorszyć jej stan. Na razie się nie martw, tylko poczekaj na nowy zasilacz :wink:


(Adek350i) #12

No ale gdyby to były te "zimne luty" (ja tam sie nie znam na grafice, wiec sorry ;] ) to by przecież było pełno artefaktów na ekranie (poszperałem troche na YT) a tutaj są tylko artefakty w niektórych nowszych grach, bo w starszych np. GTA IV nie mam żadnych problemów...

No nic, tak jak powiedziałeś. Jutro jak dostane zasilacz to zamontuje i zobacze, do godz. 16:00 dam znać :wink:

-- Dodane 07.05.2012 (Pn) 14:57 --

Zasiłka wymieniona, efektu brak :evil:

-- Dodane 07.05.2012 (Pn) 14:59 --

Zauważyłem że jak

Gra jest wyłączona - karta nie wydaje żadnych dzwiekow

Gra jest na LOW - karta wolno "poprykuje:

Gdy jest na HIGH - Karta baardzo szybko "pierdzi"

I to nie jest wina wentylatora... tylko te dzwięki sa prosto z karty (przy wymienie zasilacza się dokładnie wsłuchałem, jednak trzeba się dobrze wsłuchać, aby coś usłyszęc... )


(kijek) #13

Te dźwięki najprawdopodobniej wydobywają się z cewki na karcie graficznej. Ale wcześniej nie zapytałem o jedno. A mianowicie - czy masz zainstalowane najnowsze sterowniki i DirectX?


(Cheetahfighter) #14

Ja mam GF 7600 z pasywnym chłodzeniem. 256 mb o ile sie nie myle ALE na stronce willitrun pisze mi że mam 768 ;o dziwne może to przez to


(Adek350i) #15

taaaak, wszystko najnowsze...


(Adek350i) #16

taaaak, wszystko najnowsze...


(kijek) #17

W takim razie to najprawdopodobniej karta graficzna. Z zimnymi lutami różnie to jest. Czasem problem ujawnia się dopiero wtedy, gdy karta osiąga wyższą temperaturę. Pozostaje jeszcze prawdopodobny problem z cewką. Ale wątpię, by to mogło mieć jakiś większy wpływ na działanie karty graficznej. Można ewentualnie spróbować zalać ją jakimś klejem, ale to nie zmieni niczego poza pozbyciem się "poprykiwania".


(Adek350i) #18

doooobra, trzeba zbierać n nową karte...

-- Dodane 07.05.2012 (Pn) 20:42 --

Dzięki wszystkim za pomoc