Nie wiem czy dobra kategoria, jak nie to przepraszam.
Otóż mój problem wygląda tak że gdy procesor osiągnie temperature około 65 stopni to występuje thermal throttling który obniża mi taktowanie na 1,4gHz z 3,5 gHz, jest to dla mnie bardzo uciążliwe bo dzieje się to w większości gier, na chwile obecną nie zmieniałem pasty ponieważ w serwisie ostatnio zakładali mi jakąś ale nie zdziwie się jak źle lub jakąś tanią (spaliłem ram a nie miałem pewności co się stało, ani nie miałem jak tego sprawdzić)
Moje pytanie więc brzmi:
Czy da się jakoś zmienić temperatury w jakich ma występować thermal throttling?
Procesor to AMD FX 6300, wraz z chłodzeniem spartan pro
Zasilacz Chieftec 500w
płyta główna to Asus m5a78l-m lx3
więcej chyba nie jest potrzebne
Nie, jest to narzucone przez fizyczną strukturę Procesora, jego fizyczne ograniczenia.
Wg mnie do wymiany pasta lub do wyczyszczenia reszta komputera z kurzu + ewentualne dorzucenie 1 lub 2 wentylatorków do obudowy jak nie posiadasz takowych.
IMHO warto obciążyć system jakimś benchmarkiem (OCCT, AIDA64) i obserwować zegary oraz temperaturę, aby upewnić się, że throttling faktycznie występuje.
jestem pewien tego że występuje thermal throttling bo sprawdzałem - gdy mój procesor osiągnie daną temperature to spada taktowanie z 3,5gHz do 1,4gHz na tak długo aż procesor się schłodzi do 50 stopni
Zmieniłem pastę na thermal grizzly kryonout i wyczyściłem chłodzenie, w obudowie posiadam 3 wentylatory (więcej nie da się przykręcić) patrzyłem w BIOS’ie ale nic nie znalazłem, popatrzę jeszczę trochę. sprawdziłbym jeszcze zasilacz ale nie wiem jak
możliwe też, że źle zaaplikowałem pastę (robiłem to szpatułką tą, rozprowadziłem po całym procesorze równomiernie w miare)
zauważyłem też, że w programie HWiNFO minimum core clock (na każdym rdzeniu) pokazuje mi właśnie na 1,4gHz
Pokarz zdjęcia obudowy/wnętrza.
Może obudowa/wnętrze winne…
nie, to napewno nie obudowa, ale dobra nie ważne, temat do zamknięcia, pobróbuje coś porobić jeszcze może się uda
Wiesz, ja bym popróbował z otwartą. Szczególnie jeżeli amsz źle zamontowane wiatraki/ tak dociśnięte, że cały czas to samo powietrze zasysają/dżungle kabli, to może być jej kwestia. Tym badziej, że buda może być mała dzięki małej płytce;)
A gdybyś miał gorącego radeona w środku jeszcze…
jeśli chodzi o kable to zadbałem o to żeby jak najmniej ich było w samej obudowie (są schowane z tyłu obudowy, wentylatory są 3 - 1 z tyłu aby wyrzucać ciepłe powietrze i dwa z przodu też chyba wyrzucają ciepłe powietrze, mogę spróbować z otwartą obudową i zobaczę jak są wentylatory zamontowane - czy w dobrą stronę się kręcą
No to może źle masz:)
Nie mogą 3 (lub 5 z grafika i zasilaczem) wyrzucać.
Powinno być tak: 2 od frontu dmuchają do środka 1 tylny wyciąga z obudowy, karta wyciąga z obudowy i zasilacz wyciąga.
Wtedy jest “przeciąg”.
Nie wliczałem wentylatorów od procka zasilacza i karty graf (tak to łącznie mam 8)
Ale jesteś jedyną osobą która mi pomogła, w sensie niektóre biurka mają taką jakby “komore” na komputer, tak jak moje, a że nie mam zbyt dużo miejsca w pokoju to tam trzymałem kompa, jak napisałeś żebym spróbował z otwartą obudową to wyjąłem kompa z tej “komory” i zdjąłem panel boczny i temp. na procku wynosiły ok. 36 stopni a z zamkniętą 49, czyli tyle ile potrzebuję aby nie występował u mnie thermal throttling
No to masz rozwiażanie, hehe.
Lata temu brat miał podobnie…
Powodzenia w walce z meblami!
To nie moje meble, znalazłem jakieś zdjęcie na google żeby pokazać o jaką “komorę” mi chodziło
Dzięki za pomoc