Thunderbird - przeniesienie maili gdzie indziej

Witam,

na firmowym komputerze mam dysk 128GB SSD. Uzywam paru skrzynek mailowych, ktore sa obslugiwane przez program Thunderbird. Stare maile archiwizuje, sa mi potrzebne, wiec nie moge ich usunac. Problem mam z tym ze wszystkie 5 skrzynek razem zabiera mi okolo 50GB miejsca na dysku, dorzucajac pliki systemowe, programy, których używam do pracy, prawie brakuje mi miesca na dysku. Czy jest jakas mozliwosc aby przeniesc np jakies foldery na inny dysk?

To niestety duży problem, który od lat działa „mniej więcej”:

https://support.mozilla.org/en-US/questions/1336819

Zrób sobie najpierw kopie zapasowe katalogów AppData\Local\Thunderbird i AppData\Roaming\Thunderbird

Zdaje się, że kiedyś robiłem katalog dla TB za pomocą dowiązania symbolicznego na kartę mmc, w czasach, jak te bździny z Atomem były w modzie.

Polecam zmienić na większy dysk, 512GB lub więcej i sklonować na niego system. 128GB to było za mało już w momencie gdy takie dyski się pojawiły a co dopiero dziś. Będziesz cały czas walczył o przestrzeń. Dziś Thunderbird, jutro jakaś aktualizacja która wymaga więcej miejsca itp. Nie mówiąc już o tym że system słabo chodzi, gdy ma miejsca na styk.

Może on ma 256, ale celowo ograniczoną do 128 GiB (bo zbyt tania by działała dobrze przy zapełnieniu ponad połowę).