Hej,
taki temat. Korzystam z imapa z synchronizacją wiadomości offline - wiadomości są zapisywane lokalnie na dysku.
Zmieniłem serwer i wywaliło mi wszystkie wiadomości z poczty. W jaki sposób mogę wrzucić na serwer te wszystkie wiadomości zapisane na dysku lokalnie?
Jak wchodzę w katalog thuderbirda, to widać tam foldery “inbox” " sent", które mają po kilkaset MB - zakładam że to są wiadomości email. Ani tego się nie da otworzyć, bo nie ma rozszerzenia, ani nic. Czy ktoś mi podpowie, w jaki sposób mogę to wrzucić na serwer?
Zainstaluj w thunderbird rozszerzenie “ImportExport Tools”. Czy w tym momencie konfiguracja Thunderbirda jest “czysta”? Nie ma tam żadnych wiadomości? Posprawdzaj opcje importu wskazując pliki zapisane na dysku lokalnie.
Jeśli natomiast te wiadomości są normalnie widoczne w “Lokalnych folderach” to skopiuj je do folderów konta IMAP w kliencie poczty. Zostaną przesłane na serwer. Chyba, że źle zrozumiałem
Sprawdzę to rozszerzenie. W folderach lokalnych wiadomości nie ma. Tak jak pisałem jak wejdę w katalog programu %AppData%Thunderbird\Profil\Imap… , są tam foldery ‘inbox’ ‘sent’ itd. i mają one pokaźne rozmiary. Zakładam, że są tam zapisane maile. Niestety windows nie potrafi tego folderu otworzyć. Sprawdzę to narzędzie i może ono faktycznie rozwiąże problem. Dzięki za podpowiedź.
Ale niestety bardziej prawdopodobne (teraz mi wpadło do łba), że to co masz fizycznie w katalogu C:\Users\User\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles* to tylko cache po usuniętych wiadomościach, który zniknie jeśli wykonasz “Porządkuj foldery” w Thunderbird. Oczywiście można próbować odzyskać wiadomości.
W przypadku IMAP naprawdę ważne wiadomości warto trzymać jako archiwum lokalnie.