Witam,
W programie Thunderbird zaczęły źle wyświetlać mi się wiadomości - pokazywał się tylko tytuł, a treść była pusta. Przeczytałam, że aby rozwiązać ten problem należy kliknąć prawym na folderze -> Właściwości -> Napraw folder. Tak zrobiłam i niestety wszystkie wiadomości zniknęły z folderu całkowicie.
Czy jest jakiś sposób żeby je przywrócić?
Zsynchronizuj pocztę z serwerem. Jak to nie pomoże, to usuń konto z klienta i dodaj ponownie. Jaka poczta??
poczta: interia.pl
Mam w Thunderbirdzie ustawiony serwer POP3 dla tego konta więc nie mam opcji synchronizacji. Czy dodanie nowego konta i ustawienie serwera jako IMAP pomoże czy może spowodować, że zniknie więcej wiadomości? Może głupie pytanie, ale wcześniej nie spodziewałam się, że kliknięcie “napraw folder” naprawi wyświetlanie wiadomości w taki sposób, że przestaną wyświetlać się w ogóle.
No niestety ale mi też jakiś czas temu zniknęła poczta z Thunderbirda i też na serwerze POP3. Były tam emaile z kilku lat a zniknęła z okresu ok. 1 miesiąca jakieś 3 miesiące wstecz. Podejrzewam nieprawidłowe kompresowanie poczty przez TB. Od tego czasu jako podstawowego klienta poczty używam Outlooka a TB tylko jako dodatek.
Proponuję zaznaczyć w ustawieniach synchronizacji konta opcję “Przechowuj wiadomości we wszystkich folderach dla tego konta lokalnie na komputerze” i skorzystanie dodatkowo z przycisku “Zaawansowane”.
A poza tym… zawsze można korzystać ze skrzynki online, przez przeglądarkę, prawda?
Wyłącz Thunderbirda i usuń wszystkie pliki z rozszerzeniem MSF z katalogów z profilami. Tu masz opis.
Thunderbird zostawiał kopię wiadomości na serwerze czy kasował po pobraniu? Jak to drugie - to wiadomości są cały czas na poczcie. Zaś jeśli nie… Można się pobawić w próbę odzyskania maili z plików profilu, może gdzieś tam jest. Wszystko zależy od tego, jak bardzo ta poczta była ważna.
Na skrzynce imap opcja naprawy folderu działa w ten sposób, że usuwa wszystkie wiadomości lokalnie i pobiera je z serwera.
Jeśli miałaś skrzynkę skonfigurowaną jako pop3, a wcześniej usunęłaś wiadomości z serwera, to TB wykasował je lokalnie przy próbie naprawy i już nie miał co pobierać.
Taka jest moja teoria, bo nigdy nie spotkałem się z takim błędem TB