Toolbary i podobne wtyczki robią spustoszenie w komputerze.
Na pewno każdy się natknął jak do programów dołączone są dodatkowe toolbary i inne dodatki.
Odhaczam(odfajkowuje) wszystkie te dodatki a dodatki jakimś cudem i tak się instalują. Krew mnie zalewa gdy widzę pełno zmian w przeglądarkach, inna strona wyszukiwania z reklamami, w Chrome została zmienione ustawienia (np. nowa strona ) zamiast poprzednio otwórz wszystkie karty z poprzedniej sesji (i tu utrata tych kart).
Ja się pytam dlaczego te toolbary się instalują mimo, że “odznaczyłem” taką możliwość an początku instalacji lub w trakcje instalacji?
Bywa tak, ze te instalatory “badziewia” wymagają nie tylko odhaczenia, ale czasami trzeba nacisnąć w instalatorze nie “Dalej” , ale np. “Pomiń”/“Cancel”. Spotykałem się z takimi.
Jakieś 3-4 miesiące temu zaraz po formacie zainstalowałem jakiś MyStart, byłem tak wkurzony, że na czystym systemie niemal takie coś wstawiłem, że po uporaniu się z tym zapamiętałem sobie dobrze, by każde okno podczas instalacji czegokolwiek bardzo dokładnie obadać.
Od tego czasu nie zainstalowałem niczego czego bym nie chciał.
Nie da się zainstalować tego programu bez tolbrów nawet pod odhaczeniu (ma w sobie pełno różnych tolbarów, reklamy itp.) no i k… usunęło moją poprzednią sesje w Chrome!
Zawsze po zainstalowaniu activexa od adobe, pluginu playrea, oraz shockwave, znajduję na xp i win 7, program swMSM, czyli adobe systems. Bywało, że właził adobe agent do usług i updatery adobe do autostartu. Nawet nie ma co odznaczać przy instalacji, chyba że, nie informuj o aktualizacjach activexa, bo wyłączenie tego monitu, żeby nie pobierać, bo nie było wtedy czasu, że jest do pobrania nowa wersja - kiedyś zablokowało mi pulpit w laptopie.
Jak ja to robię, że na Windowsie nie mam ani jednego nadmiarowego paski itd.? Magia normalnie :-o Albo po prostu czytanie tego, co nam instalator podsunie.
Jaka “opcja” ? Może to “ignoruj/cancel/pomiń? itp” Ja ślepy nie jestem i widzę takie rzeczy szybciej niż Ty zdołasz cokolwiek mnie zarzucić. Ale wszyscy wiem o co chodzi więc poco mam się rozpisywać z tym ??? to bezsensu…
– Dodane 10.04.2013 (Śr) 16:10 –
Frankfurterium - za mało programów instalujesz, lub za mało wiedzy posiadasz. Wystarczy np. poczytać dużo na forum ludzi jdownloader o tolbarze, który się i tak zainstaluje w folderze mimo, że po przeczytaniu od A do Z instalatora. Albo zainstaluj sobie populatny program , chciażby jakiś menedżer pobierania “Orbit downloader” to okienko z pobieraniem jest pasek reklamowy!!
– Dodane 10.04.2013 (Śr) 16:12 –
Żadne malware, virus, trojan , poprostu oprócz tolabru paski reklamowe