TOSHIBA SA60-302 - Bardzo niska wydajność


(Rfg533) #1

Witam

Jestem posiadaczem starego laptopa TOSHIBA SA60-302 i postanowiłem przywrócić go do życia. Sformatowałem mu dysk, wgrałem czystego Windowsa XP Professional 32 bit, poinstalowałem sterowniki (Miałem problem ze sterownikami do grafiki). Wszystko niby OK, ale pracuje on strasznie powoli... szczególnie przy przeglądaniu internetu. Procesor Intel Celeron 2.80GHz i 512 MB powinno chyba wystarczyć by swobodnie przeglądać internet. Strony ładują się bardzo powoli i strasznie przycinają przy przewijaniu na przeglądarce Google Chrome oraz Firefox'ie, o oglądaniu filmów na YT w ogóle nie ma nowy, a na tym najbardziej mi zależy... Przy włączaniu filmu komputer strasznie się wiesza, a klatki skaczą co kilka sekund... po czym często wyskakuje bluescreen. Jak już wspominałem miałem straszny problem ze znalezieniem sterowników, ale się udało. Myślałem, że może się przegrzewa, więc go rozebrałem, wyczyściłem i wymieniłem pastę termoprzewodzacą. Niepokoi mnie jedna rzecz. W programie GPU-Z jest widoczna informacja, że taktowanie pomięci karty graficznej wynosi 0 MHz, co widać na poniższym screenie:

1413120100_1360240318_thumb.jpg

System został przeczyszczony, a dysk zdefragmentowany, niestety dalej to samo.

Jakieś pomysły co może powodować tak niską wydajność? Co można zrobić by dało się oglądać filmy na YT?


(system) #2

strzelam że mała ilość RAM`u. Warto zobaczyć jak laptop się zachowuje na dystrybucji live linuksa


(Rfg533) #3

Raczej nie… zużycie wynosi ok 50-60%, więc jest spory zapas…

Dodane 07.02.2013 (Cz) 21:00

Pomoże ktoś?


(vanderneels) #4

Wrzuciłbyś screen z CPU-Z? Ciekaw jestem jaki to dokładnie procesor.

http://www.dobreprogramy.pl/CPUZ,Progra … 13047.html

512MB wystarcza na sam system. A przeglądarka zużywa kolejne kilkaset MB. 1GB to minimum „by swobodnie przeglądać internet"

Sprawdź jeszcze Internet Explorera i Operę. Niedawno komuś reinstalowałem system na starym komputerze i na Chrome i Firefox też Flash mulił, a na IE i Operze nie (w sumie nie wiem czemu).

Zainstaloweś Adblocka? Reklamy na youtube obciążają procesor.

Sprawdź pamięć Memtestem

http://www.dobreprogramy.pl/Memtest86,P … 12556.html

oraz dysk twardy HDTune (Benchmark, SMART, Error Scan)

http://www.dobreprogramy.pl/HD-Tune,Pro … 12177.html

http://www.notebookcheck.net/ATI-Mobili … 771.0.html

The ATI Mobilty Radeon 7000 IGP is an onboard (shared memory) graphics card

Ta karta graficzna jest zintegrowana z płytą główną i nie posiada własnej pamięci (stąd 0MHz). Korzysta z systemowej, dlatego zamiast 512MB system może wykorzystać niecałe 500MB.


(Rfg533) #5

Dzięki zachęć pomocy, ale przyczyną jest prawdopodobnie uszkodzony dysk twardy.