Toshiba satelite A100-528 z dyskiem WD5000BPVT


(Adam3 1996) #1

Witam . Mam problem z laptopem w temacie , a mianowicie , jako że stary dysk już ledwo co działał zakupiłem dysk wD 500gb. Podłączyłem i od razu dziwna sprawa przeszedł przez cała operację post dopiero po którymś uruchomieniu. No ale zainstalowałem system windows xp home uruchomiłem go ponownie dokończyła się instalacja systemu uruchomił się znowu ponownie , ale już całego posta znowu nie może przejść. Dochodzi do pakowania pamięci do ramu i komputer się zacina. Do biosu nie można wejść do niczego. Na starym dysku odpala. Co może być nie tak ? Czy trzeba z poziomu windowsa jakieś specjalne sterowniki do chipsetu załadować ? Bios zaktualizowany do najnowszej wersji. Zostawię jeszcze go bez baterii na noc niech się zresetuje. Może trzeba uaktualnić firmware dysku ? Mam możliwość podpięcia go pod komputer stacjonarny jako drugi dysk.

Na samym dysku pisze że przy windows xp trzeba go sformatować przy pomocy Advanced Format Software. Ma to jakieś znaczenie ?

W razie czego do czwartku mogę odesłać.


(JNJN) #2

Czyli wygląda, że coś z nowym, wklej SMART tego dysku, najlepiej z Everesta lub HD Tune.

Zobacz w biosie, jak masz XP, to tryb zgodności dysku nie dawaj na AHCI tylko IDE lub inny.


(Adam3 1996) #3

Więc tak. Sprawdziłem dysk na stacjonarnym i wszystko ok. W smarcie jak sprawdzałem z mhdd było tylko coś przy temperaturze, czasie chodzenia i ponownych uruchomieniach. W biosie w laptopie nie ma żadnych funkcji. Do xp już nie udało mi się na nim przejść, więc go wyzerowałem i spróbuję oddać .