Toshiba Satellite A500D-10J zawiesza się, czarny obraz

Witam.

Pojawił się problem w moim laptopie (model jak w tytule), a mianowicie podczas pracy nagle robi sie czarny ekran, bez zadnych napisów i nic nie można zrobić, jedynie pomaga reset.

Nie dzieje sie to w określonych odstępach czasu. Po prostu różnie to bywa - raz chodzi cały dzień bez tego błędu, a drugi dzień zdarzy sie to nawet 2 razy.

Czyżby jakiś problem sprzętowy ? Jak zdiagnozować, od czego zaczać ?

Trzeba sprawdzić temperatury pod obciążeniem np: HWInfo

Jeśli laptop ma około 4 lat możliwe,że zaczyna się problem z kartą grafiki?

Obciążyłem procesor i grafikę, włączając: Prime95, Video Card Stability i film w HD 1080p. Temperatury po 15min testu.

Chyba tragedii nie ma ?

Temperatury mogą być?

Edit:

A jak się zrobi czarny obraz sprawdź, czy widoczne są ikonki i pulpit, przyświeć na ekran latarką i sprawdź,czy coś widać,czy czarna noc?

Podłącz zewnętrzny monitor i na nim popracuj i zobacz, czy będzie taki sam efekt.

Wydaje mi sie że temperatury są w porządku pod obciążeniem. Kiedys gdzies czytałem, że ten model po prostu sie grzeje.

Dzis nie miałem takiego problemu jeszcze ale jak sie pojawi sprawdzę sposób z latarką.

Ale konserwację układu chłodzenia można zrobić - czym niższa temperatura,tym lepiej.

Masz na myśli termopady + pasta termoprzewodząca ? 

Bo kurzu on wcale nie ma :slight_smile:

To przy okazji rozbiórki.

A poza tym ?

Zainstaluj CrystalDiskInfo i sprawdź kondycję HDD :slight_smile:

Dodaje screena z CrystalDiskInfo.

Jak już coś robisz, zrób to poprawnie:

Edit:

I to:

dysk.jpg

dysk2.jpg

Prosze bardzo, po zmianie ustawień. Nie moglem na tyle rozciagnąć okna, aby dodać w jednym screenie.

Ostatnio pojawil sie znowu czarny ekran, przyswiecałem latarką czy widać ikony lecz w ogóle ich nie widać.

Dysk OK.

Zobacz na zewnętrznym monitorze, czy masz ten sam efekt.