Hej.
Kolega prosi mnie o pomoc, bo jego router czasem głupieje i niewłaściwie oznacza port LAN jako port WAN (i odwrotnie) i wtedy nie ma internetu. Poza tym czasem router się zawiesza, więc pomyślał, że warto wgrać mu nowy firmware i tu pojawia się problem.
Gdy go zakupił prosił mnie o to samo, bo miał pierwszą wersję oprogramowania, wtedy wgrałem mu to, co oferowali na stronie batna24, czyli firmware nazwany
TOTOLINK-PWBATNA-A3002RU-Hh-V1.0.0-B20200720.1650
Wtedy to był najnowszy firmware.
Jak pamiętam, to samo wgranie tego firmware też było dość dziwne, bo wymagało użycia programu TFTP (Tftpd32), a nie szło z menu w routerze, no ale poszło przez ten program.
Natomiast teraz jak patrzę na oprogramowanie tego routera, to już nic nie rozumiem
Wszędzie różne nazwy, na stronie producenta inne wersje softu, na stronie batna24 inne, inne sposoby wgrywania, nie wiadomo która wersja jest która…
Na stronie producenta mamy różne wersje, ale najnowszą jest chyba
„V2.1.1-B20211108.1455” z 2022 roku.
Ale jak to się ma do tego, co jest na stronie batna24, to już nie wiem, a tym bardziej jak do wersji softu wgranej z ich strony.
Bo na stronie batna24 z tym routerem mamy to:
Jest tam „Totolink A3002RU-V2 GUI VPN SNMP IPERF - TFTP upgrade”,
który linkuje do pliku
„TOTOLINK-PWBATNA-A3002RU-V2-GUI-VPN-SNMP-IPERF.web”
I tę właśnie wersję mamy zainstalowaną w tym routerze. Router przedstawia tę wersję oprogramowania jako:
„Firmware Version: TOTOLINK-PWBATNA-A3002RU-Hh-V1.0.0-B20200720.1650”
Pod spodem, na stronie, jest jeszcze jeden link:
„Totolink A3002RU-V2_V2.1.1”
który linkuje do pliku
A3002RU-V2.1.1-B20200911.zip
I teraz już nie wiem, która wersja jest najnowsza, bo to na stronie batna24 już tak wisi od ponad dwóch lat, a na stronie producenta jest nowszy firmware. Czyli niby brać ze strony producenta, ale…
Ale jeśli wezmę ten ze strony producenta, tak, to jak go wgrywać? Poprzez menu routera, czy znów poprzez to TFTP, bo ten obecny wchodził wyłącznie tak właśnie.
A wiem, że wgranie niewłaściwego firmware, w niewłaściwy sposób, może go uceglić…
Ktoś ma jakieś doświadczenie / wiedzę w tym temacie?
Router: