Touchpad na klawiaturze nie dziala poprawnie

Witam, moja klawiatura bezprzewodowa na USB Logitech ma touchpada, na który mogę nacisnąć palcem i oznacza to jakby klikniecie. Oprócz tego mam do tego dwa guziki pod touchpadem ( prawy i lewy klik myszki jakby). Od wczoraj touchpad działa czyli kursor myszy porusza się itp ale jak uderzę palcem w niego to nie wchodzi w hiperłącze - muszę kliknąć guzikiem. Żadnej kombinacji klawiszy nie znalazłem u siebie. Nie mieszałem nic w sterownikach itp. W usterkę tez mi ciężko uwierzyć bo sam touchpad działa i reaguje na poruszanie palcem po nim.

Może za mocno bijesz w ten panel.

By wykluczyć że coś w systemie się zwiesiło, to sprawdź jak zadziała z live USB jakieś dystrybucji GNU/Linux lub na innym komputerze.

Jak się też zbuguje, to usterka mechaniczna lub klawiatura pamięta że zablokowano pacanie jako lewy przycisk “myszy”.

Ustawienia tabliczki zmienisz w aplecie Mysz w Panelu Sterowania.
Tam znajdziesz również ustawienia sterownika.

o fakt sprawdze na innym laptopie czy tam tez nie dziala. W ustawieniach klawitury nie widzialem opcji dot. tego wlasnie ale lukne jeszcze raz i dam znac.

Ustawienia myszy, nie klawiatury.

1 polubienie

niestety klawiatura nie dziala na innym komputerze rowniez. W opcjach myszy jest duzo opcji ale niestety wylaczania touchpada czy cos w tym stylu nie ma. Sterowniki to pewnie tez nie sa skoro na dwoch komputerach jest to samo… nie moge zrozumiec jak to moze byc mechaniczne uszkodzenie skoro touchpad dziala i kursor sie rusza.

1 polubienie

W ustawieniach sterownika powinna być opcja “Stuknij aby kliknąć”

w ustawieniach myszki mam te opcje ale to dotyczy touchpada w laptopie.

Może podaj model tej klawiatury, łatwiej będzie znaleźć rozwiązanie.
Zainstaluj sterowniki do tej klawiatury ze strony Logitech.

logitech k400 plus.

https://support.logitech.com/en_us/product/wireless-touch-keyboard-k400r/downloads

tu sa stery z tego roku. Niech bedzie ze odinstaluje najpierw, zrobie reset kompa i pozniej zainstaluje te nowe. Zrobie restart ale nie wierze co mialoby jednoczesnie na 2 kompach nagle pojsc ze sterami.

Dla mnie nielogiczne ze caly touchpad dziala:D obojetnie gdzue bym palca nie postawil posuwanie go dziala. Tylko uderzenie w punkt nie daje kompletnie nic, magia :slight_smile:

kurde sterowniki nic nie pomogly. Mysle ze to jednak cos z klawiatura…

a jednak zainstalowanie jakiegos NOWEGO PROGRAMY LOGITECHA ktorego nie mialem wczesniej pokazalo opcje gestow. Nie mialem tego wczesniej ale wlasnie w nim wlaczylem sobie znowu klikniecie palcem. Pozniej sprawdze czy na drugim kompie tez musze sciagnac cos czego wczesniej napewno nie mialem czy klawiatura sama zacznie cudwnie tam tez dzialac.

2 polubienia

Super, że problem udało się rozwiązać.