Dzień dobry, to mój pierwszy post na forum, dlatego proszę o wyrozumiałość, jeśli nie jest w odpowiednim dziale. Znalazłem temat, który po części pasuje do mojego. Mam laptop Toshiba. Jakiś czas temu mój touchpad zaczął się bardzo często zacinać, nawet kilkanaście razy w ciągu dnia, a dość często korzystam z tego elementu i ogólnie z komputera przy pracy. W sklepie komputerowym Wymienili mi touchpad na nowy. Już jednak na samym początku nie działało to w 100% idealnie. Po jakimś okresie wszystko się na uspokoiło i nie wiedzieć czemu nie miałem już żadnych problemów. Problem wrócił natomiast kilka dni temu. Teraz touchpad zacina się codziennie, minimum kilka razy w ciągu godziny. Zacina się na kilka, kilkanaście sekund. Dawniej było tak, że jeśli touchpad się zacinał to włączyłem komputer od nowa i… problem był rozwiązany. Gdzie zatem jest klucz do rozwiązania tego problemu? Bo jeśli znowu wymienią mi to na nowy touchpad, to prawdopodobnie może być to samo - tak sobie to wywnioskowałem. Bardzo proszę o pomoc.
Wydzieliłem do osobnego tematu. Nie podpinaj się pod cudze wątki.
A nie masz czasem touchpada z serii ELAN1200 albo ELAN1300? Można sprawdzić w Menedżerze urządzeń (identyfikator urządzenia). Bo ja mam ELAN1300 i taki problem. W necie widziałem wątki ludzi mających laptopy różnych producentów i te touchpady. Wszyscy mają taki problem. Ludzie nawet raportują bugi w kernelu Linuksowym myśląc, że to błąd drivera Linuksowego. Wszędzie pojawia się ID ELAN1200 albo ELAN1300. To nowe touchpady, które weszły w zeszłym roku. Bardzo dużo nowych laptopów je ma, zwłaszcza z górnej półki, bo ELAN obiecywał super-precyzję i zaawansowane gesty. Tymczasem mają najprawdopodobniej jakąś wadę konstrukcyjną albo zbugowany firmware. Głównie ASUS się lubuje w tych touchpadach. Najnowszy ASUS ZenBook UX433 ma taki touchpad (wersja bez NumPada) i ludzie klną na forum jak szewce. Tragedia. Powinni ludziom zwracać pieniądze za ten szajs, a tymczasem laptopy z tymi touchpadami cały czas czyhają na ludzi w sklepach.
przemek1234: mam co innego a jak masz ten problem, to co na to radzisz?
Używam myszki, a co innego mam robić. Laptop był w naprawie, wymienili cały touchpad i dalej to samo. Nie chcę mieć kolejnego laptopa turysty. Już moja Yoga 500 takim była, więcej była w drodze pomiędzy serwisem na moim mieszkaniem niż u mnie w mieszkaniu. U mnie problem zresztą pojawia się góra dwa razy w ciągu dnia na kilkadziesiąt sekund a potem znika. Zauważyłem, że uśpienie laptopa i wybudzenie naprawia problem.
Na rękojmię reklamować, po trzeciej reklamacji na tą samą wadę zwrot kasy lub wymiana na inny sprzęt i tyle w tym temacie.
Sklepy czasami jak coś takiego odkryją przy wystawianiu lapka na wystawkę to reklamują jako przedsprzedażny.
Producenci muszą się nauczyć robić przynajmniej przyzwoity sprzęt.