Witam. Dostawca internetu zaproponował mi nową taryfę z prędkością 1000 Mbps, w związku z czym mój stary GPON wymienił na Halny HL-4GXV-F. Ja natomiast wymieniłem starego Asusa na TP-Linka Archer AX 1800, na którym od razu zainstalowałem OpenWrt 24.10.0. GPON poprzez port LAN jest połączony z portem WAN routera. Problem polega na tym, że prędkość na portach LAN routera jest niższa niż deklarowana w umowie, ale po bezpośrednim podłączeniu do portów LAN GPON-a faktycznie jest te niemalże 1000 Mbps. Czy w OpenWrt są jakieś ustawienia które powinny być zmienione by prędkość była taka jak na GPON-ie? Pozdrawiam.
Tak w ciemno od razu zainstalowałeś OpenWrt na routerze bez sprawdzenia jak sprawuje się na oryginalnym firmware? Masz możliwość powrotu?
Czy masz taki router? [OpenWrt Wiki] TP-Link Archer AX23
Jeśli tak, to jest to zwyczajnie sprzęt, który dostaje zadyszki przy gigabitowym łączu. Po pierwsze sprawdź czy masz włączony „Flow offloading” [OpenWrt Wiki] Flow offloading lub w LuCI w firewalu, w sekcji Routing/NAT Offloading masz mieć zaznaczone: Sofware flow offloading i Hardware flow offloading, jak na tym zrzucie https://1.bp.blogspot.com/-pUqebI1DlyQ/XvkWTQr7z6I/AAAAAAAABoQ/pqt_8dgiNwQ24faGnyfgnNnbTsvMjE8vwCLcBGAsYHQ/s1600/Firewall-offloading-settings-ON.png
Miałem kiedyś router na tym procesorze, więcej niż trochę ponad 900 Mbit nie jest w stanie obsłużyć.
Dokładnie ten.
Na szybko szukałem gigabitowego routera ze wsparciem OpenWrt i padło na niego, tym bardziej że na znanym portalu aukcyjnym ma prawie 1900 najwyższych ocen.
Dzięki za info, jak tylko będę w domu to sprawdzę. Poza konfiguracją WiFi żadnych ustawień nie ruszałem.
Tak, to było to Jeszcze raz dzięki
Oceny ocenami, a fizyki nie da się oszukać. Przy 1 Gigabicie i standardowym rozmiarze ramki ethernet, router musi przetworzyć 83333 ramek/s, czyli musi je odebrać procesor, wysłać do firewall-a, zrobić translacje adresów itd., a w tym routerze jest procesor tylko z dwoma rdzeniami taktowanymi po 880 MHz, a to jedynie ruch przychodzący, dodaj do tego wychodzący i dodatkowe procesy, którymi zajmuje się procesor i jest to co jest.
Przy gigabitowych łączach trzeba zwyczajnie routera z wydajniejszym procesorem.