Witajcie
Mam kłopot z moim nowym dostawcą internetu
A zaczęło się tak
Posiadam Router TP-Link WR543G do którego jest podłączona antena internetowa
Sygnał jaki jest wynosi 33-38dB
Dzwoniąc do nowego dostawcy powiedział że puści mi sygnał na próbę ale nie ma czasu przyjechać więc podał mi wszystkie istotne Adresy które powpisywałem do routera w Zakładce Static IP i podpiął mnie poprzez Adres MAC
do tego Routera jest podłączony
Bezprzewodowy WR 740N
ze skonfigurowaną siecią WIFI i zabezpieczeniem WPA/WPA2
przez który odbieram internet Bezprzewodowy w całym domu
2 miesiące internet był rewelacyjny
Po 2 miesiącach zaczęły się problemy mianowicie
Bardzo Duże Skoki Pingu
Przykładowo
20,40,700
Ping Osiągał nawet do 3500 i więcej co udało mi się uzyskać w programie podobnym do cmd na Androidzie
Internet praktycznie nie chodzi…
Ping Strasznie Szaleje
Jednak są chwile że zrobi się normalny powiedzmy 50 i przez jakiś czas jest
Dostawca sprawdzał kilkukrotnie co się dzieje
i mówił że z jego strony jest wszystko jak należy
Przez kilka dni Ping unormował się był na odpowiednim poziomie i prędkość internetu taka jak ma być - trwało to ok 1.5tygodnia
Od Wczoraj mineła pewna godzina nagle z normalnego pingu zrobił się ponad 1000 i tak sobie skakał pod 3000
Moje Pytanie
Jeżeli coś jest nie tak u mnie to co to może być
Może router odmawia już posłuszeństwa?
Może jakoś źle jest skonfigurowany
Niestety nie mam Karty Bezprzewodowej do komputera stacjonarnego żeby to sprawdzić
Ale za to sprawdzałem podpinając kabel RJ do tego pierwszego routera i było to samo
Niestety obecnie dostawca ma napięty grafik i nie może przyjechać do mnie już kilkukrotnie prosiłem żeby zobaczył co jest grane i nie zjawiał się
Ale zbytnio się tym nie przejmuje bo jeszcze nie podpisałem z nim Umowy ani nie został zapłacony internet bo miał dostarczyć rachunek wraz z umową którą podpisze
Więc chce na własną rękę naprawić
tylko od czego by tu zacząć
Nie jestem laikiem ani Specem w tej dziedzinie
Proszę o Cenne Rady i Pomoc