ipconfig /release
ipconfig /renew
ipconfig /flushdns
ipconfig /registerdns
I potem zobacz znów jaki będziesz mieć IP przy bramie domyślnej (default gatway).
ipconfig /release
ipconfig /renew
ipconfig /flushdns
ipconfig /registerdns
I potem zobacz znów jaki będziesz mieć IP przy bramie domyślnej (default gatway).
Port WAN (ten niebieski na routerze jest pusty) mam zajęty tylko jeden slot z tych żółtych podpięty kabelem ethernet pod gniazdko i to wszystko. Chyba nie jestem w stanie tego zrobić z jednym kablem sieciowym o ile dobrze rozumiem?
To router nie jest podłączony do internetu.
Powpisywałem te komendy
przy renew wyskoczyło mi coś takiego (nie wiem czy to dobrze):
Adres domyślny bramy jest dalej taki sam 192.168.1.1
Jak nie jest jak właśnie z niego pisze.
Kabel Ethernet z gniazdka podepni do niebieskiego w routerze, a nie w żółty.
Wtedy nie mam internetu. Ograniczony dostęp.
Czemu w temaciew piszesz zdalna konfiguracja to brzmi jakbys chciał mieć dostep do routera z internetu nie bedąc w domu.
Jakiego masz dostawce internetu? Do czego wcześniej kabel z gniazdka był podpięty?
Chyba, że dostawca ci ustawił TP-Linka w tryb Punktu dostepu wtedy po niebieskim porcie internetu nie będzie i moze być problem z dostepem do strony konfiguracyjnej bo wyłączone w TP-Linkach DHCP, aby działał jako punkt dostepu.
Bardzo ciężko coś od Ciebie wyciągnąć i zrozumieć. Jeszcze raz:
Idzie od dostawcy kabel, dochodzi do domu. Gdzie on jest teraz wpięty, w jakie gniazdko w routerze. Zrób zdjęcie. W jeden z czterech portów LAN a nie WAN? W tej sytuacji Twój router robi tylko za switch a dodatkowo pewnie siejesz DHCP. Opisz dokładnie co gdzie wpięte.
Dostawca to pewnie petrotel.pl? Ten router TPLINK to Twój, czy od dostawcy internetu?
Hej,
Pisał, że to router, który został podłączony w akademiku. Generalnie jak poprawnie zresetował ustawienia TP-Linka, to DHCP powinno być włączone, a samo urządzenie powinno pracować w trybie routera. Ale wyzerowanie ustawień zmieniło też ustawienia WiFi - klucz, rodzaj szyfrowania, etc. Stąd właśnie prośba o podłączenie komputera kartą sieciową do złącza LAN (dowolnego) w routerze. Wtedy można logować się do panelu konfiguracyjnego.
Pozdrawiam,
Dimatheus
PS. Za duzo tych twoich pozdrowien tu Bo to oczewiste. W smartfonie jak zresetuje do ustawien fabrycznych tez nie bedzie pamietal ustawien przykładowo.
Pisał, że jak podepnie kabel od dostawcy do niebieskiego portu czyli wan to nie ma internetu. Pełny restart w TP-Linkach czasem potrzebuje dwóch prób po 30 sekund.
To, że on nie rozumie, ze po resecie WiFi przestawiło się do ustawien fabrycznych pomine.
Hej,
Czasami też mi się tak wydaje.
Tak, ale w ustawieniach systemowych komputera nadal mogą być zapisane stare ustawienia połączenia z siecią WiFi, co może powodować błędne połączenie.
Widocznie router nie pobiera poprawnie adresu WAN, gdy należy do puli adresów prywatnych i stąd ustawienie routera jako Access Pointa.
Stąd najlepiej połączyć się właśnie przewodowo.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Jakiego masz dostawce internetu? Do czego wcześniej kabel z gniazdka był podpięty?
Napisałem, że jestem w akademiku i nie mam pojęcia jaki tutaj jest dostawca. Wcześniej w MIESZKANIU był również podpięty pod żółty port (LAN) i nie było problemów.
Bardzo ciężko coś od Ciebie wyciągnąć i zrozumieć. Jeszcze raz:
Idzie od dostawcy kabel, dochodzi do domu. Gdzie on jest teraz wpięty, w jakie gniazdko w routerze. Zrób zdjęcie. W jeden z czterech portów LAN a nie WAN? W tej sytuacji Twój router robi tylko za switch a dodatkowo pewnie siejesz DHCP. Opisz dokładnie co gdzie wpięte.
Dostawca to pewnie petrotel.pl? Ten router TPLINK to Twój, czy od dostawcy internetu?
Jestem w akademiku jak napisałem na samym początku… W ścianie jest zamontowane gniazdko z wyjściem na złącze RJ-45 gdzie wpinam kabel sieciowy z takim właśnie złączem i podpinam go pod mój router jeden z zółtych portów LAN, ponieważ tylko wtedy mam dostęp do internetu. I ot całe podłączenie. Router jest mój, to nie jest modem!
Czyli jak napisałem wcześniej :
mam zajęty tylko jeden slot z tych żółtych podpięty kabelem ethernet pod gniazdko
To, że on nie rozumie, ze po resecie WiFi przestawiło się do ustawien fabrycznych pomine
Jak nie rozumiem? To ty czytaj ze zrozumieniem. Na samym początku, w pierwszym poście napisałem że router po resecie ma ustawiania fabryczne… I właśnie dlatego całe zamieszanie bo nie mam teraz ustawionego hasła i nie mogę tego skonfigurować…
Dziękuje za rady, jutro będę próbował. Wydajesz się tutaj jedyną kompetentną osobą.
Jak ma pobierać, jak nie używa funkcji routera, tylko switcha?
Ja rozumiem, że router nie powinien być w taki sposób podpięty, zdaje sobie z tego sprawę, ale zrobiłem tak ponieważ jest to jedyna konfiguracja przy której mam dostęp do sieci.
Już to robiłem, wielokrotnie. Config jest taki sam jak wklejałem wcześniej w postach.
Ten sam przy kolejności co Ci podałem?
Temat rozwiązany!
Może napisze jak to zrobiłem, może komuś się przyda w podobnej sytuacji. Podłączyłem kabel sieciowy z gniazdka do portu WAN. Jak wcześniej tak i teraz był również ograniczony dostęp, internet nie działał. Do konfiguracji modemu również nie miałem dostępu wpisując kolejno adresy bram, ale coś mnie podkusiło i wpisałem to co na odwrocie routera : http://tplinklogin.net i o dziwo zalogowałem się do strony konfiguracyjnej. Po ustawieniu wszystkiego co chciałem zrestartowałem router i po ponownym połączeniu nie było już ograniczonego dostępu i wszystko zaczęło działać jak należy.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Fajnie, że użyłeś routera jak routera.