Witam,
Posiadam router TP Link WR740N. Aktualnie jest on podłączony pod sieć w akademiku. Chciałem skonfigurować router hasło i nazwę ale strona do zdalnej konfiguracji jest nieosiągalna (192.168.1.1) restartowałem i resetowałem router, wciskałem przycisk z tyłu routera QSS i dalej jest to samo. Aktualnie router po resecie ma stan fabryczny.
Dodam jeszcze że próbowałem już różnych konfiguracji:
192.168.1.100
192.168.0.100
192.168.0.1 http://tplinklogin.net - podana na odwrocie routera
Nic nie działa wcześniej w mieszkaniu mogłem wszystko skonfigurować pod adresem 192.168.1
Połączenie z internetem działa bezproblemowo!
A czy poprawnie wykonałeś reset ustawień routera? Nie wystarczy tylko wcisnąć przycisku Reset - trzeba go przytrzymać wciśniętego przez co najmniej 5 sekund. Czy łączysz się z nim poprzez kabel sieciowy?
Reset był wykonany poprawnie (przytrzymałem przycisk), zmieniła się nazwa sieci na TP-Link coś tam, wcześniej była inna ustawiona przeze mnie. Najgorsze jest to że nie ma teraz hasła. Połączenie jest bezprzewodowe. Router podłączony jest kablem sieciowym do gniazdka w ścianie.
Wpisz w wierszu poleceń (CMD) ipconfig /all
Wynik podaj na forum, możesz jako plik, wtedy wydajesz polecenie ipconfig /all >wynik.txt i wklejasz otrzymany plik, który zapisze się tam, gdzie wskazuje ścieżka w CMD.
Zablokowałem komputer, bo z dzieciakami w bawialni jestem, i po uruchomieniu wyłączył się NumLock. Ale już wyedytowałem swój błąd.
Co do meritum. Odłącz port WAN od routera, podłącz się komputerem pod port LAN i uruchom router jeszcze raz. Poczekaj na pełne uruchomienie sprzętu i zajrzyj, jaki adres IP otrzymał podpięty tak komputer. Dla pewności w laptopie wyłącz na czas testów sieć WiFi.
odłącz na czas resetu kabel WAN - wtedy zacznij konfigurację. Dobrze mieć pewność, że zanim Ty zmienisz ustawienia nie zmienia ktoś inny (dostawca, etc.)
dziwnie - tplinki mają najczęściej 192.168.0.0/24 a nie 192.168.1.0/24
użyj innej przeglądarki - może używasz jakiegoś proksy? Masz jakieś dziwne oprogramowanie antywirusowe / programy do ‘anoninowiści’?
możesz wykonać ‘ping’ na to urządzenie (ping 192.168.1.1) ?
W mieszkaniu konfiguracja routera zawsze była robiona bezprzewodowo.
Z tego co rozumiem mam podpiąć router bezpośrednio pod lapka? Chyba tego nie jestem w stanie zrobić skoro mam tutaj tylko jeden kabel sieciowy, o ile dobrze rozumiem.